Jak i czym można zastąpić mąkę pszenną?

Zainteresowanie dietami bezglutenowymi nadal rośnie. Wiele osób  szuka przepisów na wypieki bez mąki pszennej lub jej najlepszych zamienników.

8 sprawdzonych bezglutenowych zamienników

  1. Mąka owsiana produkowana jest z ziarna owsa. Jest to jeden z popularniejszych bezglutenowych rodzajów mąki. Łatwo dostępna w większości sklepów a także prosta do samodzielnego przygotowania w domu. Wystarczy dokładne zmielenie płatków owsianych. Można użyć młynku do kawy lub blendera. Wypieki z mąki owsianej mogą wyjść nieco bardziej kruche. Istotna uwaga: osoby, które ze względów zdrowotnych nie spożywają glutenu, muszą wybierać produkty owsiane pochodzące z certyfikowanych upraw.
  2. Mąka ryżowa wytwarzana z brązowego lub białego ryżu, stanowi podstawę kuchni japońskiej. Ma delikatnie słodki smak oraz ziarnistą konsystencję.
  3. Mąka gryczana ma specyficzny i wyczuwalny smak. Dlatego najlepiej sprawdza się w przygotowywaniu słodkich wypieków. Natomiast jej mieszanka z mąką ryżową dobrze sprawdzi się w cieście na naleśniki czy domowe pierogi.
  4. Mąka kukurydziana i mąka ziemniaczana – obie mąki są neutralne, jeśli chodzi o smak i zapach. Charakteryzują się dużą zawartością skrobi, dzięki czemu dobrze się kleją i nadają ciastu elastyczności. Mąkę pszenną można zastąpić mąką kukurydzianą lub ziemniaczaną tylko w niektórych daniach. Warto ją wypróbować do zagęszczania zup oraz sosów, a także do naleśników.
  5. Mąka jaglana – jedna z najzdrowszych mąk. Pozyskuje się ją z ziaren prosa bogatego w składniki odżywcze. Idealna do naleśników i ciast typu brownie.
  6. Mąka strączkowa wytwarzana z roślin strączkowych, takich jak ciecierzyca lub soja. Ma intensywny zapach, najlepiej ją wykorzystać do domowych wypieków.
  7. Mąka migdałowa o charakterystycznym, delikatnym orzechowym smaku. Ten zamiennik mąki wymaga przechowywania w lodówce. Jednak nieodpowiednia dla osób uczulonych na orzechy.
  8. Mąka z tapioki wytwarzana z manioku. Ma podobne właściwości do mąki ziemniaczanej i kukurydzianej. Stosowana powszechnie do zagęszczania kisieli. Pod wpływem gorącej temperatury zmienia swój kolor na przezroczysty.
  9. Mąka kokosowa, która jest naturalnym produktem ubocznym produkcji mleka kokosowego. Ma dość wysoką zawartość białka, błonnika i tłuszczu oraz stosunkowo niską zawartość węglowodanów w porównaniu z innymi mąkami. Wymaga innych proporcji, gdy używamy jej jako zamiennik mąki pszennej.

Jak zastąpić mąkę pszenną w praktyce?

 Mąką owsianą można zastąpić mąkę pszenną w cieście w tych samych proporcjach, gdyż obie mąki mają zbliżone właściwości.

Większość rodzajów mąki bezglutenowej nie ma takich samych właściwości jak mąka pszenna, dlatego też zawsze zaleca się stosowanie mieszanek kilku jej zamienników, które razem będą w stanie odtworzyć jej konsystencję i ostateczny smak.

Oto jeden z lepszych przepisów, który warto wypróbować w swojej kuchni i używać wtedy, kiedy brakuje czasu na eksperymenty i tworzenie własnych mieszanek.

Składniki na uniwersalną mąkę bezglutenową (na około 750 g mąki):

 2,5 szklanki mąki z brązowego ryżu

1 szklanka mąki ziemniaczanej

0,5 szklanki mąki białej ryżowej

0,5 szklanki mąki z tapioki

 Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki wsyp do jednej dużej miski i dokładnie wymieszaj.
  2. Przygotowaną w ten sposób mieszankę przechowuj w suchym i szczelnie zamkniętym pojemniku.
  3. Stosowanie: do wszystkich potraw, które wymagają użycia mąki pszennej. Na 1 szklankę mąki pszennej przypada 1 szklanka powyższej mieszanki.