Jak i czym można zastąpić mąkę pszenną?

Zainteresowanie dietami bezglutenowymi nadal rośnie. Wiele osób  szuka przepisów na wypieki bez mąki pszennej lub jej najlepszych zamienników.

10 sprawdzonych bezglutenowych zamienników mąki pszennej

  1. Mąka owsiana produkowana jest z ziarna owsa. Jest jedną z najbardziej popularnych bezglutenowych rodzajów mąki. Kupisz ją łatwo w większości sklepów lub przygotujesz samodzielnie w domu poprzez dokładne zmielenie płatków owsianych. Najlepszy do tego będzie młynek do kawy lub blender. Istotna uwaga: osoby, które ze względów zdrowotnych nie spożywają glutenu, muszą wybierać produkty owsiane pochodzące z certyfikowanych upraw.
  2. Mąka ryżowa wytwarzana z brązowego lub białego ryżu, stanowi podstawę kuchni japońskiej. Ma delikatnie słodki smak oraz ziarnistą konsystencję.
  3. Mąka jaglana – jedna z najzdrowszych mąk. Pozyskuje się ją z ziaren prosa bogatego w składniki odżywcze. Idealna do naleśników i ciast typu brownie.
  4. Mąka gryczana ma specyficzny i wyczuwalny smak. Dlatego najlepiej sprawdza się w przygotowywaniu słodkich wypieków. Natomiast jej mieszanka z mąką ryżową dobrze sprawdzi się w cieście na naleśniki czy domowe pierogi.
  5. Mąka ziemniaczana charakteryzują się dużą zawartością skrobi, dzięki czemu dobrze się kleji i nadaje ciastu elastyczności. Mąkę pszenną można zastąpić mąką kukurydzianą lub ziemniaczaną tylko w niektórych daniach. Warto ją wypróbować do zagęszczania zup i sosów. Neutralna w smaku i zapachu. 
  6. Mąka kukurydziana jest podobna do mąki ziemniaczanej. Jest dobrym zamiennikiem jedynie w malych ilościach. 
  7. Mąka strączkowa wytwarzana z roślin strączkowych, takich jak ciecierzyca lub soja. Ma intensywny zapach, najlepiej ją wykorzystać do domowych wypieków.
  8. Mąka migdałowa o charakterystycznym słodkim orzechowym smaku. Ten zamiennik mąki wymaga przechowywania w lodówce dla zachowania świeżości. Jednak nieodpowiednia dla osób uczulonych na orzechy.
  9. Mąka z tapioki wytwarzana z manioku. Ma podobne właściwości do mąki ziemniaczanej i kukurydzianej. Stosowana powszechnie do zagęszczania kisieli. Pod wpływem gorącej temperatury zmienia swój kolor na przezroczysty.
  10. Mąka kokosowa, która jest naturalnym produktem ubocznym produkcji mleka kokosowego. Ma dość wysoką zawartość białka, błonnika i tłuszczu oraz stosunkowo niską zawartość węglowodanów w porównaniu z innymi mąkami. Wymaga innych proporcji, gdy używamy jej jako zamiennik mąki pszennej.

Jak zastąpić mąkę pszenną w praktyce?

Mąką owsianą można zastąpić mąkę pszenną w cieście w tych samych proporcjach, gdyż obie mąki mają zbliżone właściwości. 

Większość rodzajów mąki bezglutenowej nie ma takich samych właściwości jak mąka pszenna, dlatego też zawsze zaleca się stosowanie mieszanek kilku jej zamienników, które razem będą w stanie odtworzyć jej konsystencję i ostateczny smak.

Oto jeden z lepszych przepisów, który warto wypróbować w swojej kuchni i używać wtedy, kiedy brakuje czasu na eksperymenty i tworzenie własnych mieszanek.

Składniki na uniwersalną mąkę bezglutenową (na około 750 g mąki):

  • 2,5 szklanki mąki z brązowego ryżu
  • 0.5-1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 0,5 szklanki mąki białej ryżowej
  • 0,5 szklanki mąki z tapioki

 Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki odmierzyć i dokładnie razem wymieszać.
  2. Przechowujemy w suchym i szczelnie zamkniętym pojemniku.
  3. Jak stosować: do wszystkich potraw, które wymagają użycia mąki pszennej. Na 1 szklankę mąki pszennej przypada 1 szklanka powyższej mieszanki.