Pokochacie te babeczki 😉 Na Fb znajdzeicie kika wersji tych babeczek. Z przepisu wychodzi 12 babeczek.
Składniki:
CIASTO:
- 2 szklanki mąki migdałowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka przyprawy piernikowej lub cynamonu
- 4 jajka
- 1/4 szklanki masła lub oleju kokosowego(stopionego)
- 1/2 szklanki puree z dyni (upieczona dynia zmiksowana na puree)
- 2 łyżki wody
- 3 łyżki pasty daktylowej
NADZIENIE
- 100g serka śmietankowego
- 3 łyżki pasty daktylowej lub innego słodzika
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Wykonanie:
W jednej misce wymieszaj suche składniki. W kolejnej misce zmiksuj upieczoną dynię, jajka, masło i pastę daktylową, aż dokładnie się wymieszają.
Połącz suche składniki z mokrymi, dodaj wodę i dobrze wymieszaj. Wymieszaj składniki nadzienia, aż będą gładkie i zmiksowane.
Umieść łyżkę dyni w kubkach do około 2/3 wysokości. Zrób „dziurę” w mieszance używając do tego np. małej łyżki, przepychając miksturę po bokach. Umieść około 1 łyżeczki serka śmietankowego w „dołku” w cieście. Przykryj środek resztą ciasta, wygładzając go w razie potrzeby.
Piec przez 25-30 minut w 180 °C.
Jeśli podoba się Tobie przepis i interesują cię szybkie i zdrowe przepisy bez użycia rafinowanego cukru oraz wzbogacone w wartości odżywcze i błonnik – zapraszam do mojego Ebooka „Warzywne Ciasta”.
Najnowsze komentarze