Pokochacie te babeczki 😉 Na Fb znajdzeicie kika wersji tych babeczek. Z przepisu wychodzi 12 babeczek. 

Składniki:

CIASTO:

  • 2 szklanki mąki migdałowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka przyprawy piernikowej lub cynamonu
  • 4 jajka
  • 1/4 szklanki masła  lub oleju kokosowego(stopionego)
  • 1/2 szklanki puree z dyni (upieczona dynia zmiksowana na puree)
  • łyżki wody
  • 3 łyżki pasty daktylowej

NADZIENIE

  • 100g serka śmietankowego
  • 3 łyżki pasty daktylowej lub innego słodzika
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Wykonanie: 

W jednej misce wymieszaj suche składniki. W kolejnej misce zmiksuj upieczoną dynię, jajka, masło i pastę daktylową, aż dokładnie się wymieszają.

Połącz suche składniki z mokrymi, dodaj wodę i dobrze wymieszaj. Wymieszaj składniki nadzienia, aż będą gładkie i zmiksowane.

Umieść łyżkę dyni w kubkach do około 2/3 wysokości. Zrób „dziurę” w mieszance używając do tego  np. małej łyżki, przepychając miksturę po bokach. Umieść około 1 łyżeczki serka śmietankowego w „dołku” w cieście. Przykryj środek resztą ciasta, wygładzając go w razie potrzeby.

Piec przez 25-30 minut w 180 °C.

Jeśli podoba się Tobie przepis i interesują cię szybkie i zdrowe przepisy bez użycia rafinowanego cukru oraz wzbogacone w wartości odżywcze i błonnik – zapraszam do mojego Ebooka „Warzywne Ciasta”.