Szybkie babeczki, idealne na lato – gdy maliny czy jagody w sezonie. Bardzo polecam robić swoje domowe babeczki, które są smaczniejsze, a przede wszystkim zdrowsze, a zrobienie ich to kwestia tylko kilku minut. Niestety te sklepowe babeczki zawierają długą listę niepotrzebnych dodatków, ulepszaczy i konserwantów oraz cukru. Do tego frajda – gdy zaangażujemy do tego nasze pociechy. Zalet wspólnego pieczenia jest wiele. Polecam wpis o ciastoterapii.

 Babeczki łatwo się mrozi, więc za jednym razem warto upiec ich większą ilość, zamrozić i mamy gotowe smakołyki na kolejną okazję. Jak praktycznie zawsze, gdy piekę babeczki czy ciasto, połowę zamrażam na następny raz.

Składniki:

  • 1 3/4 szklanki mąki razowej lub białej mąki pełnoziarnistej

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu (opcjonalnie)

  • 2 jajka

  • 1 szklanka mleka migdałowego lub innego roślinnego

  • 1/3 szklanki oleju roślinnego

  • 1/2 szklanki miodu lub płynnego słodzika do wyboru

  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)

  • 1 szklanka maliny lub jagód (świeże lub mrożone)

Wykonanie ciasta:

W dużej misce połącz mąkę razową, proszek do pieczenia i mielony cynamon. W osobnej misce wymieszaj jajka z mlekiem, olejem, miodem i ekstraktem waniliowym. Połącz mokre składniki z suchymi składnikami. Wymieszaj, aż powstanie jednolita masa. Dodaj owoce i delikatnie wymieszaj całość. Wypełnij foremki na babeczki do ¾ objętości.

Piec 15 minut w 180°C.

Jeśli podoba co się przepis i interesują cię inne szybkie i zdrowe przepisy bez użycia rafinowanego cukru i wzbogacone w wartości odżywcze i błonnik dzięki dodanym warzywom, zapraszam do mojego Ebooka.