Szybkie babeczki, idealne latem gdy mamy maliny lub jagody w sezonie. Bardzo polecam robić swoje domowe babeczki, które są smaczniejsze, a przede wszystkim zdrowsze, a zrobienie ich to kwestia tylko kilku minut. Niestety te sklepowe babeczki zawierają długą listę niepotrzebnych dodatków, ulepszaczy i konserwantów oraz cukru. Do tego frajda – gdy zaangażujemy do tego nasze pociechy. Zalet wspólnego pieczenia jest wiele. Polecam wpis o ciastoterapii.
Babeczki łatwo się mrozi, więc za jednym razem warto upiec ich większą ilość, zamrozić i mamy gotowe smakołyki na kolejną okazję. Jak praktycznie zawsze, gdy piekę babeczki czy ciasto, połowę zamrażam na następny raz.
Składniki:
-
1 3/4 szklanki mąki razowej lub białej mąki pełnoziarnistej
-
1 łyżeczka proszku do pieczenia
-
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu (opcjonalnie)
-
2 jajka
-
1 szklanka mleka migdałowego lub innego roślinnego
-
1/3 szklanki oleju roślinnego
-
1/2 szklanki miodu lub płynnego słodzika do wyboru
-
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)
-
1 szklanka maliny lub jagód (świeże lub mrożone)
Wykonanie ciasta:
W dużej misce połącz mąkę razową, proszek do pieczenia i mielony cynamon. W osobnej misce wymieszaj jajka z mlekiem, olejem, miodem i ekstraktem waniliowym. Połącz mokre składniki z suchymi składnikami. Wymieszaj, aż powstanie jednolita masa. Dodaj owoce i delikatnie wymieszaj całość. Wypełnij foremki na babeczki do ¾ objętości.
Piec 15 minut w 180°C.