Bardzo lubię robić babeczki bo są w przyjaznej formie dla dzieci, pożywne i ekspresowe. Dzięki owocom, są na tyle słodkie, ze nie trzeba dodawać żadnego słodzika.Natomiast awokado jest także kompletnym źródłem białka, co oznacza że zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy i w naszej diecie może być zamiennikiem mięsa. Awokado ma na 100g więcej białka niż krowie mleko. Warto, aby nie zabrakło go w naszej codziennej diecie.
Składniki:
-
150g mąki np. orkiszowej (1 szklanka)
-
100g płatków owsianych (1 szklanka)
-
1 łyżeczka proszku do pieczenia
-
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
-
1 średni banan
-
1 średnie awokado
-
200g musu jabłkowego (1 szklanka)
-
1 jajko
-
60ml mleka (1/4 szklanki)
Wykonanie ciasta:
Do jednej miski wsyp mąkę, płatki owsiane, proszek do pieczenia i sodę i wymieszaj.
W innym naczyniu zmiksuj mokre składniki: banana, awokado i mus jabłkowy (jabłko starte na najmniejszych oczkach) wraz z jajkiem i mlekiem. Połącz mokre składniki z suchymi i wymieszaj.
Piec w piekarniku przez 25 minut w 180°C.
Przechowywać w lodówce do 5 dni lub zamrozić i pozostawić do rozmrożenia na kilka godzin w temperaturze pokojowej.
Jeśli podoba co się przepis i interesują cię inne szybkie i zdrowe przepisy bez użycia rafinowanego cukru i wzbogacone w wartości odżywcze i błonnik dzięki dodanym warzywom, zapraszam do mojego Ebooka.
Ile babeczek wychodzi z tych składników? Jeśli chciałabym podwoić składniki, to ile należy użyć proszku i sody?
zależy od wielkości foremek na babeczki, ok. 6-8 standardowych babeczek lub 10-12 mini muffinek. jeśli podwajamy proporcje, to wszystko x2, w tym proszek i soda. ja często podwajam proporcje gdy piekę i mrożę sobie częśc ciasta czy babeczek na następny raz lub dla niespodziewanych gości:-)