Bardzo lubię robić babeczki bo są w przyjaznej formie dla dzieci, pożywne i ekspresowe. Dzięki owocom, są na tyle słodkie, ze nie trzeba dodawać żadnego słodzika.Natomiast awokado jest także kompletnym źródłem białka, co oznacza że zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy i w naszej diecie może być zamiennikiem mięsa. Awokado ma na 100g więcej białka niż krowie mleko. Warto, aby nie zabrakło go w naszej codziennej diecie.

 

Składniki:

  • 150g mąki np. orkiszowej (1 szklanka)

  • 100g płatków owsianych (1 szklanka)

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej

  • 1 średni banan

  • 1 średnie awokado

  • 200g musu jabłkowego (1 szklanka)

  • 1 jajko

  • 60ml mleka (1/4 szklanki)

Wykonanie ciasta:

Do jednej miski wsyp mąkę, płatki owsiane, proszek do pieczenia i sodę i wymieszaj.

W innym naczyniu zmiksuj mokre składniki: banana, awokado i mus jabłkowy (jabłko starte na najmniejszych oczkach) wraz z jajkiem i mlekiem. Połącz mokre składniki z suchymi i wymieszaj.

Piec w piekarniku przez 25 minut w 180°C.

Przechowywać w lodówce do 5 dni lub zamrozić i pozostawić do rozmrożenia na kilka godzin w temperaturze pokojowej. 

Jeśli podoba co się przepis i interesują cię inne szybkie i zdrowe przepisy bez użycia rafinowanego cukru i wzbogacone w wartości odżywcze i błonnik dzięki dodanym warzywom, zapraszam do mojego Ebooka.