Babka jogurtowa z pokrzywą

by admin
babka jogurtowa z pokrzywą

U mnie nadal niekończący się, póki co temat pokrzywy! Skoro muffinki bananowo-pokrzywowe wychodzą tak pysznie, postanowiłam pokombinować z kolejnym przepisem i go wzbogacić o tę zieloną roślinkę.

Babka jest ekspresowa i naprawdę smaczna. Wychodzi puszysta i mokra zarazem.

Okazuje się więc, że pokrzywę podobnie jak szpinak, można łatwo przemycić w każdym wypieku jak i daniu. Osobiście jestem zakochana w tej kłującej zieleninie.

Składniki:

  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki pasty daktylowej
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 1/2 szklanka oleju roślinnego
  • garść świeżej młodej pokrzywy
  • 1/2 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanka mąki razowej
  • 1 paczka budyniu waniliowego
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie:

Jajka ubić na puszystą pianę dodając pastę daktylową i cukier waniliowy. W osobnym naczyniu zblendować olej z pokrzywą. Dodać to do masy jajecznej.

Następnie dodać jogurt i wszystkie pozostałe suche składniki. Mąkę, budyń waniliowy i proszek do pieczenia. Mieszamy szpatułką do połączenia składników.

Piec w temperaturze 180 C stopni przez ok. 50-60 min lub do tzw. suchego patyczka.

Leave a Comment

2 komentarze

Kaśka 23/05/2020 - 13:04

Nie posiadam pasty daktylowej. Czemu ona służy i czym można ją zastąpić?

Reply
admin 23/05/2020 - 13:24

Pasta daktylowa służy jako słodzik i zamiennik cukru. Bardzo łatwo zrobić ją samemu, tu podaję szybki i prosty przepis: https://magdaprzybylka.pl/pasta-daktylowa/ Zamiast daktyli moźna w ten sam sposób użyć rodzynek lub suszonych śliwek. Jeśli nie masz w domu suszonych owoców a chcesz upiec babkę, śmiało można dodać np. kilka łyżek miodu i babka też wyjdzie. Powodzenia 🙂

Reply