U mnie nadal niekończący się póki co temat pokrzywy! Skoro muffinki bananowo-pokrzywowe wychodzą tak pysznie, postanowiłam pokombinować z kolejnym przepisem i go wzbogacić o tą zieloną roślinkę.

Babka jest ekspresowa i na prawdę smaczna. Wychodzi puszysta i mokra za jednym razem. Okazuje się więc, że pokrzywę podobnie jak szpinak, można łatwo przemycić w każdym wypieku jak i daniu. Osobiście jestem zakochana w tej kującej zieleninie.

 

Składniki:

  • 3 jajka

  • 1/2 szklanki pasty daktylowej

  • 1 szklanka jogurtu naturalnego

  • 1/2 szklanka oleju roślinnego

  • garść świeżej młodej pokrzywy 

  • 1/2 szklanka mąki pszennej

  • 1/2 szklanka mąki razowej

  • 1 paczka budyniu waniliowego

  • 2 łyżeczki cukru waniliowego

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie: 

Jajka ubić na puszystą pianę dodając pastę daktylową i cukier waniliowy.

W osobnym naczynu zblendować olej z pokrzywą. Dodać to do masy jajecznej. Następnie dodać jogurt i wszystkie pozostałe suche składniki. Mąkę, budyń waniliowy i proszek do pieczenia. Mieszamy szpatułką do połączenia składników.

Piec w temperaturze 180 C stopni przez ok. 50-60 min. lub do tzw. suchego patyczka.

Jeśli podoba się Tobie przepis i interesują cię szybkie i zdrowe przepisy bez użycia rafinowanego cukru oraz wzbogacone w wartości odżywcze i błonnik – zapraszam do mojego Ebooka „Warzywne Ciasta”