U mnie nadal niekończący się, póki co temat pokrzywy! Skoro muffinki bananowo-pokrzywowe wychodzą tak pysznie, postanowiłam pokombinować z kolejnym przepisem i go wzbogacić o tę zieloną roślinkę.
Babka jest ekspresowa i naprawdę smaczna. Wychodzi puszysta i mokra zarazem.
Okazuje się więc, że pokrzywę podobnie jak szpinak, można łatwo przemycić w każdym wypieku jak i daniu. Osobiście jestem zakochana w tej kłującej zieleninie.
Składniki:
- 3 jajka
- 1/2 szklanki pasty daktylowej
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- 1/2 szklanka oleju roślinnego
- garść świeżej młodej pokrzywy
- 1/2 szklanka mąki pszennej
- 1/2 szklanka mąki razowej
- 1 paczka budyniu waniliowego
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie:
Jajka ubić na puszystą pianę dodając pastę daktylową i cukier waniliowy. W osobnym naczyniu zblendować olej z pokrzywą. Dodać to do masy jajecznej.
Następnie dodać jogurt i wszystkie pozostałe suche składniki. Mąkę, budyń waniliowy i proszek do pieczenia. Mieszamy szpatułką do połączenia składników.
Piec w temperaturze 180 C stopni przez ok. 50-60 min lub do tzw. suchego patyczka.
2 komentarze
Nie posiadam pasty daktylowej. Czemu ona służy i czym można ją zastąpić?
Pasta daktylowa służy jako słodzik i zamiennik cukru. Bardzo łatwo zrobić ją samemu, tu podaję szybki i prosty przepis: https://magdaprzybylka.pl/pasta-daktylowa/ Zamiast daktyli moźna w ten sam sposób użyć rodzynek lub suszonych śliwek. Jeśli nie masz w domu suszonych owoców a chcesz upiec babkę, śmiało można dodać np. kilka łyżek miodu i babka też wyjdzie. Powodzenia 🙂