U mnie nadal niekończący się póki co temat pokrzywy! Skoro muffinki bananowo-pokrzywowe wychodzą tak pysznie, postanowiłam pokombinować z kolejnym przepisem i go wzbogacić o tą zieloną roślinkę.
Babka jest ekspresowa i na prawdę smaczna. Wychodzi puszysta i mokra za jednym razem. Okazuje się więc, że pokrzywę podobnie jak szpinak, można łatwo przemycić w każdym wypieku jak i daniu. Osobiście jestem zakochana w tej kującej zieleninie.
Składniki:
-
3 jajka
-
1/2 szklanki pasty daktylowej
-
1 szklanka jogurtu naturalnego
-
1/2 szklanka oleju roślinnego
-
garść świeżej młodej pokrzywy
-
1/2 szklanka mąki pszennej
-
1/2 szklanka mąki razowej
-
1 paczka budyniu waniliowego
-
2 łyżeczki cukru waniliowego
-
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie:
Jajka ubić na puszystą pianę dodając pastę daktylową i cukier waniliowy.
W osobnym naczynu zblendować olej z pokrzywą. Dodać to do masy jajecznej. Następnie dodać jogurt i wszystkie pozostałe suche składniki. Mąkę, budyń waniliowy i proszek do pieczenia. Mieszamy szpatułką do połączenia składników.
Piec w temperaturze 180 C stopni przez ok. 50-60 min. lub do tzw. suchego patyczka.
Jeśli podoba się Tobie przepis i interesują cię szybkie i zdrowe przepisy bez użycia rafinowanego cukru oraz wzbogacone w wartości odżywcze i błonnik – zapraszam do mojego Ebooka „Warzywne Ciasta”
Nie posiadam pasty daktylowej. Czemu ona służy i czym można ją zastąpić?
Pasta daktylowa służy jako słodzik i zamiennik cukru. Bardzo łatwo zrobić ją samemu, tu podaję szybki i prosty przepis: https://magdaprzybylka.pl/pasta-daktylowa/ Zamiast daktyli moźna w ten sam sposób użyć rodzynek lub suszonych śliwek. Jeśli nie masz w domu suszonych owoców a chcesz upiec babkę, śmiało można dodać np. kilka łyżek miodu i babka też wyjdzie. Powodzenia 🙂