Coś pysznego, pożywnego i bez pieczenia na świąteczny stół.  

Składniki: 

  • 1 szklanka wiórków kokosowych (plus dodatkowa porcja do obtoczenia)
  • 1/3 szklanki mielonych migdałów
  • 3 łyżki płynnego oleju kokosowego
  • 3 łyżki mleka kokosowego
  • 2 łyżki miodu (opcjonalnie syropu klonowego)
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub migdałowego (opcjonalnie)

Do ozdoby  

  • wykałaczki
  • rodzynki suszona brzoskwinia
  • paluszki
  • i co tylko twoja kreatywna dusza podpowie

Wykonanie:  

BAŁWANKI

Wiórki kokosowe zmiel np. w młynku do kawy (ja tak robię) lub w dobrym robocie kuchennym lub nutribullet na gładką masę.  Następnie wymieszaj wszystkie składniki i dłońmi ulep z nich kulki. Nałóż po 3 kulki na wykałaczkę i udekoruj według swojej intencji.  

Nie masz mleczka kokosowego lub nie chcesz otwierać całej puszki dla kilku łyżek, to możesz pominąć ten składnik. Użyj wtedy pasty daktylowej zamiast miodu. Ona bardziej zlepi kulki co jest konieczne aby się udały i nie rozpadały w dłoniach. Kulki będą mniej białe ale bo obtoczeniu w wiórkach będą nadal przypominać bałwanki. 

RENIFERKI LUB MIŚKI

Chcesz zrobić reniferki lub jak ja miśki? Do powyższego przepisu dodaj 2 łyżki gorzkiego kakao i odpowiednio przystrój. Poroże reniferka możesz zrobić z paluszków lub z mini prezelków. Uszy misia z płatków zbożowych lub orzechów.

Przed podaniem najlepiej trzymać w lodówce. Smacznego!

Leave a Comment