Batony jabłkowo-owsiane

by admin
Batony jabłkowo-owsiane

Ekspresowe owsiane batony z trzech łatwo dostępnych składników, które zrobisz w parę minut.

Świetny pomysł na pożywną przekąskę dla dzieci czy batonik do pracy. Nie dość, że szybkie, to zdrowe, pożywne i smaczne.

W przepisie są 3 jabłka.

Dla urozmaicenia można dowolnie modyfikować przepis i np. jedno z jabłek zastąpić jedną marchewką czy małą cukinią.

Składniki:

  • 3 duże jabłka
  • 1 szklanka płatków owsianych (100 g)
  • 1 szklanka migdałów/ lub nerkowców  (150 g)

Wykonanie: 

Namocz migdały/nerkowce na 15 min w gorącej wodzie, w dwukrotnej objętości orzechów  Odlej wodę. Dodaj obrane i pokrojone jabłka oraz płatki owsiane. Umieść wszystko w robocie kuchennym i miksuj przez kilka minut, aż się składniki połączą.

Rozłóż na patelni o wymiarach około 20 x 30 cm wyłożonej nieprzywierającym papierem. Piec przez pół godziny w 190°C . Wyjmij z piekarnika i pozostaw do stwardnienia na 10 minut.

Opcjonalnie dodaj posiekaną gorzką czekoladę lub inne ulubione orzechy czy pestki słonecznika. Przechowuj w lodówce i zjedz w ciągu 5 dni.

Leave a Comment