Ekspresowe owsiane batony z trzech łatwo dostępnych składników, które zrobisz w parę minut. Świetny pomysł na pożywną przekąskę dla dzieci czy batonik do pracy. Nie dość, że szybkie, to zdrowe, pożywne i smaczne.

W przepisie są 3 jabłka. Dla urozmaicenia, można dowolnie modyfikować przepis i np. jedno z jabłek zastąpić jedną marchewką czy małą cukinią.

Składniki:

  • 3 duże jabłka 

  • 1 szklanka płatków owsianych (100g)

  • 1 szklanka migdałów/ lub nerkowców  (150g)

Wykonanie: 

Namocz migdały/nerkowce na 15min w gorącej wodzie, w dwukrotnej objętości orzechów  Odlej wodę. Dodaj obrane i pokrojone jabłka oraz płatki owsiane. Umieść wszystko w robocie kuchennym i miksuj przez kilka minut, aż się składniki połączą.

Rozłóż na patelni o wymiarach około 20 x 30cm wyłożonej nieprzywierającym papierem. Piec przez pół godziny w 190 °C . Wyjmij z piekarnika i pozostaw do stwardnienia na 10 minut.

Opcjonalnie dodaj posiekaną gorzką czekoladę lub inne ulubione orzechy czy pestki słonecznika. Przechowuj w lodówce i zjedz w ciągu 5 dni.

Jeśli podoba się Tobie przepis i interesują cię szybkie i zdrowe przepisy bez użycia rafinowanego cukru oraz wzbogacone w wartości odżywcze i błonnik – zapraszam do mojego Ebooka „Warzywne Ciasta”.