Dżem to lubiany często przez dzieci dodatek do kanapek, i nie tylko. Świetny także do gofrów czy jogurtu naturalnego. Sprawdzałaś kiedyś etykietę sklepowego dżemu? Lista jest długa, a na pierwszym miejscu znajdziesz najczęściej nie owoce, a sam cukier – który gra pierwsze skrzypce. Zawartość owoców to średnio zaledwie 40%!
Domowy dżem truskawkowy z chia jest szybki i łatwy w przygotowaniu, a co najważniejsze – zdrowszy. Bez cukru, bez żelfixów, bez żadnych ulepszaczy. A zawartość owoców to 100%! I zrobisz go ekspresowo!
Składniki:
Szklanka owoców (np. truskawki)
Skórka z 1 cytryny/limonki
Sok z 1/2 cytryny/limonki
2 łyżki pasty daktylowej (opcjonalnie)
1 łyżka nasion chia
Garść mięty — jej listki (opcjonalnie)
Wykonanie:
Wszystkie składniki oprócz nasion chia — włożyć do garnka i gotować na małym ogniu ok. 15 min. Następnie dodać nasiona chia i gotować kolejne 5 min i gotowe. Możesz użyć blendera, aby zmiksować owoce na gładki mus, ale nie musisz. Jeśli dodajesz listki mięty, dodaj je w połowie gotowania. Zobacz, jakie to proste i jak smaczny będzie taki dżem.
Jeśli chcesz zaprawić dżem i zrobić jego większą ilość, to wystarczy pomnożyć składniki x 4 lub 8 lub więcej.
Jeśli chcesz dosłodzić daktylami, bo zależy, jak słodkie masz truskawki czy inne owoce, to można dodać same daktyle na początku gotowania owoców. Wtedy konieczne będzie zmiksowanie wszystkiego za pomocą blendera. Jeśli masz gotową pastę daktylową, to możesz dodać ją w dowolnym momencie. Nie ma tutaj sztywnych reguł.
Ja zazwyczaj w trakcie robienia dżemu namaczam sobie daktyle i je blenduje, czyli robię szybką pastę daktylową.
Część użyję do dżemu, a resztę zostawię na wypieki w tygodniu 🙂
4 komentarze
A jak długo taki dżem może leżeć?
Daktyle i cytryna pełnią tutaj funkcje konserwującą. Mi wytrzymały małe słoiki w lodówce 4 tygodnie. Zrobiliśmy na koniec sezonu i zdążyliśmy zjeść. Więc miesiąc można bez dodatkowej konserwacji trzymać. Jednak moje jagodowe słoiki do zimy się zepsuły wiec teraz kilka słoików zawsze zagotowuję na zimę 🙂
Ten dżem to jest jakiś Kozak! Dziękuję za przepis 🙂 właśnie zrobiłem go dla swojego niemowlaka.
Cieszę się 🙂 Podpowiem, że w ten sam sposób robię też dżem z jeżyn i wychodzi też super 🙂