Sezon na jagody i inne jeżyny w pełni. Warto wykorzystać je w wypiekach. Zrobisz to w bardzo prosty sposób. Wystarczy dodać je do ulubionej babki, biszkoptu czy sernika. Ja postanowiłam upiec moją ulubioną ekspresową babkę jogurtową. Ostatnio dodałam do niej pokrzywę. Tym razem dodam szpinak. Ale jest to opcjonalne! Ja dodaję bo mam to już we krwi aby było jakieś warzywko lub coś zielonego i miałam akurat szpinak pod ręką 🙂.
Babka jest bezglutenowa czyli idealna dla tych, którzy szukają bezglutenowych inspiracji. Wykorzystałam w tym przepisie mąkę gryczaną, która dała babeczkom piękny czekoladowy kolor. Fajna przyciągająca zmyłka dla dzieci, aby wypróbowały takiego smakołyku. Niestety ten piękny brąz ‘zabił’ mój zielony kolor szpinaku. Pierwszy raz eksperymentuję z mąką gryczaną, więc totalnie o tym nie pomyślałam, że taki może być efekt. Ale i tak warto dodać ‘zieleninę’, chociażby dla wartości odżywczych. Smak ciasta się nie zmieni, a będzie bardziej pożywne.
Mąka gryczana tak jak i sama kasza gryczana jest bardzo zdrowa. O tym na pewno każdy już wie. Jednak jak i inne mąki bezglutenowe, daje lekki ‘ziarnisty’ posmak w wypiekach. Dla osób, które nie muszą unikać glutenu, może to przeszkadzać. Jeśli chcesz wykorzystać tą mąkę w przepisie aby skorzystać z jej walorów odżywczych i pięknego koloru ale nie musisz unikać glutenu, to warto połowę mąki zastąpić zwykłą mąką pszenną.
Ja przyznam, że kupiłam mąkę gryczaną aby dodać ją do wypieku chleba. Wylądowała jednak w babeczkach, bo najzwyczajniej skończyły mi się zapasy mojej ulubionej mąki orkiszowej z pełnego ziarna. Jest to jednak dowód, że nie warto się bać podmieniania składników … i warto eksperymentować ze swoimi ulubionymi przepisami.
Składniki:
- 3 jajka
- 1/2 szklanki pasty daktylowej
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- 1/2 szklanka oleju roślinnego
- garść świeżego lub mrożonego szpinaku (opcjonalnie)
- 1 szklanka mąki gryczanej
- 1 paczka budyniu waniliowego
- 2 łyżeczki esencji waniliowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie:
Jajka ubić na puszystą pianę dodając pastę daktylową. W osobnym naczyniu zblendować olej ze szpinakiem. Dodać to do masy jajecznej. Następnie dodać jogurt i wymieszać. Następnie dodać po kolei wszystkie suche składniki. Mąkę, budyń waniliowy i proszek do pieczenia. Mieszamy szpatułką do połączenia składników. Jeśli nie używamy szpinaku, wystarczy najpierw wymieszać wszystkie mokre składniki, po czym dodać do nich mokre i wymieszać. Ekspresowe ciasto gotowe.
Piec w temperaturze 180 C stopni przez ok. 30-40 min lub do tzw. suchego patyczka.