Bardzo lubię chlebki bananowe. To moja kolejna propozycja, tym razem do wyboru w wersji bezglutenowej lub ‚tradycyjnej’. Inspirowałam się przepisem z książki „Deliciously Ella”. Ale jak zwykle pozmieniałam i dodałam inne składniki.

Dodałam pietruszkę – aby było więcej warzyw i zarazem wartości odżywczych. Dodałam też bakalie bo to same zdrowe kalorie i tłuszcze, tak ważne dla prawidłowego rozwoju dzieci. Zrobiłam dwa chlebki i do jednego dodałam też kawałki gorzkiej czekolady (dla siebie na poród, który lada moment, mam nadzieję :-). 

Chlebki banowe czy warzywne są pożywne, zdrowe i syczące. A do tego bardzo łatwo i szybko się je robi. Czyli to co lubię i cenię w pieczeniu najbardziej :-). Idealne na drugie śniadanie czy wycieczkę i gdy mamy ochotę na coś słodkiego, a zarazem pożywnego. 

Polecam też eksperymentować i tworzyć swoje wersje chlebka. Ja zawsze kombinuję i wychodzi coś smacznego:-). Ten przepis bez czekolady jest mało słodki, ale dla nas idealny. Zajadamy z masłem kozim. Dla słodszej wersji można dodać rodzynki lub 2 łyżki pasty daktylowej. 

Składniki:

  • 2 łyżki nasion chia
  • 1 mała cukinia 
  • 1 mała pietruszka 
  • 4 dojrzałe banany  
  • 300 g pełnoziarnistej mąki orkiszowej lub mąki ryżowej (dla wersji bezglutenowej)
  • 1 średnie jabłko
  • 1 łyżka cynamonu 
  • 1 łyżeczka kardamonu 
  • 1 łyżka spiruliny (opcjonalnie) 
  • garść orzechów oraz pestek słonecznika
  • garść kawałków gorzkiej czekolady (opcjonalnie)
  • 2 łyżki słodzidła (np. pasty daktylowej) (opcjonalnie)

Wykonanie ciasta:

Dwie łyżki nasion chia mieszamy z 8 łyżkami wody i zostawiamy na 10 min aby woda wsiąknęła nasiona. Cukinię i pietruszkę zetrzeć na dużych oczkach, a jabłko na małych oczkach na tzw. puree. Banany rozgniatamy widelcem lub blendujemy na papkę. W osobnej misce odmierzany wszystkie suche składniki. 

Na końcu mieszamy wszystkie składniki: suche składniki  oraz mokre (starte warzywa, puree z jabłka i banana (może być mus jabłkowy jak macie), namoczone nasiona chia, bakalie. 

Piec 45 minut w 180°C.

Jeśli podoba się Tobie przepis i interesują cię szybkie i zdrowe przepisy bez użycia rafinowanego cukru oraz wzbogacone w wartości odżywcze i błonnik – zapraszam do mojego Ebooka.