Wszelkie ziarna i nasiona to moc zdrowia i witalności.
Są bogate w zdrowe tłuszcze, a wiele z nich ma również interesującą proporcję błonnika lub białka. Nie brakuje w nich witamin, minerałów i innych korzystnych substancji biologicznie czynnych. Wszystkie te składniki odżywcze idą w parze z korzyściami zdrowotnymi, które sprawiają, że warto je dodać do swojej diety.
Taki szybki bezglutenowy chlebek będzie idealny.
Minus taki, że jest tak smaczny, że znika w mig!
Składniki i wykonanie:
Składniki:
- 60g nasion chia
- 60g siemienia lnianego złotego
- 60g pestek dynii
- 60g ziaren słonecznika
- 3 całe jajka
- 1 duże jabłko 1 łyżeczka soli i szczypta pieprzu
Wykonanie:
Pestki dynii i słonecznika delikatnie uprażyć na gorącej patelni. Wydobędzie z nich orzechowy smak.
Siemię, nasiona chia oraz uprażone nasiona zmielić na mąkę.
Jabłko zetrzeć na dużych oczkach, wbić do tego 3 całe jajka i roztrzepać.
Dodać nasze zmielone suche składniki i sól i dobrze wymieszać
Opcjonalnie dodać garść płatków migdałowych, innych orzechów lub ziarna słonecznika
Przełożyć do foremki na chleb – ja polecam silikonową
Piec 50 min w 190 C