Chleb z ziaren bez mąki i glutenu

by admin

Wszelkie ziarna i nasiona to moc zdrowia i witalności.

Są bogate w zdrowe tłuszcze, a wiele z nich ma również interesującą proporcję błonnika lub białka. Nie brakuje w nich witamin, minerałów i innych korzystnych substancji biologicznie czynnych. Wszystkie te składniki odżywcze idą w parze z korzyściami zdrowotnymi, które sprawiają, że warto je dodać do swojej diety.

Taki szybki bezglutenowy chlebek będzie idealny.

Minus taki, że jest tak smaczny, że znika w mig!

Składniki i wykonanie:

Składniki:

  • 60g nasion chia
  • 60g siemienia lnianego złotego
  • 60g pestek dynii
  • 60g ziaren słonecznika
  • 3 całe jajka
  • 1 duże jabłko 1 łyżeczka soli i szczypta pieprzu

Wykonanie:

Pestki dynii i słonecznika delikatnie uprażyć na gorącej patelni. Wydobędzie z nich orzechowy smak.

Siemię, nasiona chia oraz uprażone nasiona zmielić na mąkę.

Jabłko zetrzeć na dużych oczkach, wbić do tego 3 całe jajka i roztrzepać.

Dodać nasze zmielone suche składniki i sól i dobrze wymieszać

Opcjonalnie dodać garść płatków migdałowych, innych orzechów lub ziarna słonecznika

Przełożyć do foremki na chleb – ja polecam silikonową

Piec 50 min w 190 C

Leave a Comment