Pyszny chlebek a bardziej placek, bo bardzo zbity i mokry ale przede wszystkim mega smaczny i sycący. Tak nam zamaskował, że zjedliśmy szybciutko cały i nie zostało nic dla gości!

Ja miałam gotowe już puree z dyni, więc zrobiłam błyskawicznie. Najbardziej mi tu zasmakował pieczony banan, który dekoruje ten placek. Ten placek to bardzo pożywna słodka przekąska dla łasuchów takich jak ja.  

Składniki:

  • 1 szklanka mąki orkiszowej jasnej lub pszennej
  • 150g jogurtu naturalnego (lub jogurtu kokosowego)

  • 100ml kefiru (lub mleka wegańskiego)

  • 1 łyżeczka octu jabłkowego

  • 3 banany (2 do ciasta a 1 na wierzch ciasta)

  • 1 szklanka kawałków upieczonej dyni (lub gotowe puree z dyni)  

  • 200g dowolnej mąki (np. orkiszowej)

  • 50g mąki kokosowej lub zmielonych wiórków kokosowych

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 2 łyżeczki cynamonu

  • garść nasion z dyni

  • 1/2 szklanki rodzynek

Wykonanie: 

1/3 szklanek rodzynek namoczyć w ciepłej wodzie na ok 10min. Resztę rodzynek dodamy potem do gotowej masy. Mieszamy wszystkie mokre składniki (jogurt, kefir, ocet) w jednym naczyniu, dodajemy namoczone rodzynki, 2 banany i kawałki upieczonej dyni i miksujemy blenderem na gładką masę. Dodajemy wszystkie suche składniki, resztę rodzynek i mieszamy. Przekładamy np. do dwóch keksówek/foremek na chleb o wymiarach 10x23cm. Jednego banana kroimy w plastry i zanurzamy kawałki w cieście. Na koniec ciasto posypujemy ziarenkami z dyni.

Pieczemy 60 min w 180 °C.

Jeśli podoba się Tobie przepis i interesują cię szybkie i zdrowe przepisy bez użycia rafinowanego cukru oraz wzbogacone w wartości odżywcze i błonnik – zapraszam do mojego Ebooka „Warzywne Ciasta”.