Pyszny chlebek a bardziej placek, bo bardzo zbity i mokry ale przede wszystkim mega smaczny i sycący. Tak nam zamaskował, że zjedliśmy szybciutko cały i nie zostało nic dla gości!
Ja miałam gotowe już puree z dyni, więc zrobiłam błyskawicznie. Najbardziej mi tu zasmakował pieczony banan, który dekoruje ten placek. Ten placek to bardzo pożywna słodka przekąska dla łasuchów takich jak ja.
Składniki:
- 1 szklanka mąki orkiszowej jasnej lub pszennej
-
150g jogurtu naturalnego (lub jogurtu kokosowego)
-
100ml kefiru (lub mleka wegańskiego)
-
1 łyżeczka octu jabłkowego
-
3 banany (2 do ciasta a 1 na wierzch ciasta)
-
1 szklanka kawałków upieczonej dyni (lub gotowe puree z dyni)
-
200g dowolnej mąki (np. orkiszowej)
-
50g mąki kokosowej lub zmielonych wiórków kokosowych
-
1 łyżeczka proszku do pieczenia
-
2 łyżeczki cynamonu
-
garść nasion z dyni
-
1/2 szklanki rodzynek
Wykonanie:
1/3 szklanek rodzynek namoczyć w ciepłej wodzie na ok 10min. Resztę rodzynek dodamy potem do gotowej masy. Mieszamy wszystkie mokre składniki (jogurt, kefir, ocet) w jednym naczyniu, dodajemy namoczone rodzynki, 2 banany i kawałki upieczonej dyni i miksujemy blenderem na gładką masę. Dodajemy wszystkie suche składniki, resztę rodzynek i mieszamy. Przekładamy np. do dwóch keksówek/foremek na chleb o wymiarach 10x23cm. Jednego banana kroimy w plastry i zanurzamy kawałki w cieście. Na koniec ciasto posypujemy ziarenkami z dyni.
Pieczemy 60 min w 180 °C.
Jeśli podoba się Tobie przepis i interesują cię szybkie i zdrowe przepisy bez użycia rafinowanego cukru oraz wzbogacone w wartości odżywcze i błonnik – zapraszam do mojego Ebooka „Warzywne Ciasta”.
Najnowsze komentarze