Bardzo lubię chlebki bananowe. Są pożywne, zdrowe i syczące. A do tego bardzo łatwo i szybko się je robi. Czyli to co lubię i cenię w pieczeniu najbardziej :-). Idealne na śniadanie, gdy mamy ochotę na coś słodkiego. Świetny zastrzyk pozytywnej i dobrej energii na początek dnia. Są świetne także na piknik czy wycieczkę lub jako wartościowa przekąska dla najmłodszych.
Polecam tez eksperymentować i tworzyć swoje wersje chlebka. Nie bój się zamienić składniki. Ten przepis powstał spontanicznie z powodu braku składników, a w tym głównego składnika – bananów. W większości przepisów na chlebki bananowe znajdziesz na liście 2-3 banany, a ja miałam tylko jeden. Więc dodałam cukinię i marchewkę bo jak wiesz, jestem fanką dodawania do wszystkiego warzyw. Przyznam, że sama byłam zaskoczona jak smaczny wyszedł ten chlebek.
Składniki:
- 1 duży banan
- 1 mała cukinia (starta na dużych oczkach)
- 1 mała marchewka (starta na małych oczkach)
- 1 jabłko (starte na małych oczkach)
- 90g wiórek kokosowych
- 90g zmielonych migdałów
- 1 łyżka maki orkiszowej
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżka nasion chia
- 2 łyżki słodzidła (np. pasty daktylowej)
- 30ml oleju roślinnego np. rzepakowego
- garść żurawiny suszonej (opcjonalnie)
Wykonanie ciasta:
Banan zagnieść widelcem na gładką masę
Cukinię zetrzeć na dużych oczkach, a jabłko i marchewkę na małych oczkach. Wymieszać banana, jabłko, marchew i cukinię, dodać do nich olej, a na koniec wszystkie suche składniki i suszone owoce. Nagrzać piekarnik i upiec chleb.
Piec 45 minut w 180°C.
Jeśli podoba co się przepis i interesują cię inne szybkie i zdrowe przepisy bez użycia rafinowanego cukru i wzbogacone w wartości odżywcze i błonnik dzięki dodanym warzywom, zapraszam do mojego Ebooka.
Najnowsze komentarze