Bardzo lubię chlebki bananowe. Są pożywne, zdrowe i syczące. A do tego bardzo łatwo i szybko się je robi. Czyli to co lubię i cenię w pieczeniu najbardziej :-). Idealne na śniadanie, gdy mamy ochotę na coś słodkiego. Świetny zastrzyk pozytywnej i dobrej energii na początek dnia.  Są świetne także na piknik czy wycieczkę lub jako wartościowa przekąska dla najmłodszych.

Polecam tez eksperymentować i tworzyć swoje wersje chlebka. Nie bój się zamienić składniki. Ten przepis powstał spontanicznie z powodu braku składników, a w tym głównego składnika – bananów. W większości przepisów na chlebki bananowe znajdziesz na liście 2-3 banany, a ja miałam tylko jeden. Więc dodałam cukinię i marchewkę bo jak wiesz, jestem fanką dodawania do wszystkiego warzyw. Przyznam, że sama byłam zaskoczona jak smaczny wyszedł ten chlebek.

Składniki:

  • 1 duży banan
  • 1 mała cukinia (starta na dużych oczkach)
  • 1 mała marchewka (starta na małych oczkach)
  • 1 jabłko (starte na małych oczkach)
  • 90g wiórek kokosowych
  • 90g zmielonych migdałów
  • 1 łyżka maki orkiszowej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka nasion chia
  • 2 łyżki słodzidła (np. pasty daktylowej)
  • 30ml oleju roślinnego np. rzepakowego
  • garść żurawiny suszonej (opcjonalnie)

Wykonanie ciasta:

Banan zagnieść widelcem na gładką masę

Cukinię zetrzeć na dużych oczkach, a jabłko i marchewkę na małych oczkach. Wymieszać banana, jabłko, marchew i cukinię, dodać do nich olej, a na koniec wszystkie suche składniki i suszone owoce. Nagrzać piekarnik i upiec chleb.

Piec 45 minut w 180°C.

Jeśli podoba co się przepis i interesują cię inne szybkie i zdrowe przepisy bez użycia rafinowanego cukru i wzbogacone w wartości odżywcze i błonnik dzięki dodanym warzywom, zapraszam do mojego Ebooka.