Przepisów na ciastka owsiane jest niezliczona ilość. Ja mam dla Was dziś przepis na bezglutenowe, z mąką kukurydzianą. Wraz z płatkami sprawia, że ciastka nie są puszyste i bardzo miękkie ale zbite ale też chrupkie. Zawierają mnóstwo błonnika. Jedno ciasto sprawia, że czujemy się najedzeni i są bardzo pożywne. W tym przepisie, jak i innych ciastkach czy placuszkach, lubię bawić się dodatkami i nie brakuje to warzywnego składnika, mamy tutaj pyszną dynię. Za każdym razem możesz dodać inne nasiona lub inne orzechy, można też polać gorzka czekoladą dla urozmaicenia oraz dodania słodyczy dla bardziej wymagających smakoszy.

Składniki:

  • 5 szklanki mąki kukurydzianej
  • 2 szklanki płatków owsianych
  • 1 szklanka pestek słonecznika lun pestek dyni
  • 1/3 szklanki dowolnego oleju
  • ½ szklanki dowolnego mleka roślinnego
  • ½ szklanki drobno posiekanych orzechów (dowolnych)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka musu dyniowego
  • 20 śliwek węgierek lub rodzynki
  • 2 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka mielonego kardamonu
  • 3 łyżki pasty daktylowej lub kilka suszonych daktyli

Wykonanie ciasta:

W osobnym naczyniu zmiksować na gładko śliwki (lub rodzynki), mus dyniowy, olej z mlekiem. Dodać pastę daktylową albo kilka daktyli. Warto je na 5minut namoczyć wcześniej w wodzie lub np. mleku, które użyjemy. W drugiej misce wymieszać pozostałe suche składniki. Dodać ciekłe i dokładnie wymieszać.

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. łyżką lub ręcznie masę nakładać ciastka na blachę i formować ciastka o średnicy około 8 cm.

Piec 20-25 minut w 180°C 

Pomocne wskazówki

  • Można dodać kakao (2 – 3 łyżki), aby powstały ciastka czekoladowe

  • Zamiast śliwek lub rodzynek można dodać żurawinę lub inne suszone owoce, które lubimy.
  • Jest to przepis wegański i bezglutenowy, ale można dodać też normalne mleko jeśli lubimy i używamy.

Jeśli podoba co się przepis i interesują cię inne szybkie i zdrowe przepisy bez użycia rafinowanego cukru i wzbogacone w wartości odżywcze i błonnik dzięki dodanym warzywom, zapraszam do mojego Ebooka.