Ekspresowe ciastka, które są miękkie, smaczne i dla każdego bo wegańskie i bezglutenowe. Zrobisz je bardzo szybko, ale i równie szybko znikają ze stołu 🙂 Mają piękny ciemny kolor i ciekawy posmak – dzięki fasoli oraz karobowi. A czerwona fasola to bogactwo witamin z grupy B. Szczególnie bogata jest w witaminę B1 (tiaminę), która działa przeciwdepresyjnie i zbawiennie wpływa na pamięć. Poza tym zawiera żelazo, cynk, kwas foliowy, selen, fosfor, wapń, potas, skrobię i błonnik.
Fasola ma więcej białka niż mięso i choć jest to białko uboższe w aminokwasy (w porównaniu ze zwierzęcym), to i tak śmiało można polecić spożywanie go osobom, które mięsa zwyczajnie nie lubią, jak i zdeklarowanym wegetarianom. W podsumowaniu – same zalety, bezcukrowe ciasteczka z czerwonej fasoli można jeść bez wyrzutów sumienia.
Składniki:
- 1 puszka ugotowanej czerwonej fasoli (odcedzonej z wody)
- 3 łyżki syropu z daktyli lub pasty daktylowej
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 2 łyżki mleka roślinnego
- 2-3 łyżki karobu (ewentualnie gorzkiego kakao)
- 1 płaska łyżeczka ‘bezglutenowego proszku do pieczenia
- 1 łyżka mielonego siemienia lnianego
- szczypta soli
- ⅓ tabliczki wegańskiej czekolady (lub zwykłej gorzkiej)
Wykonanie ciasta:
Wszystkie składniki (oprócz czekolady) przełóż do naczynia blendera i zmiksuj na gładką masę (według uznania). Można użyć blendera ręcznego, kielichowego, malaksera lub nutribullet. Odstaw masę na 10 minut, aż siemię wchłonie nadmiar wody. Czekoladę posiekaj na drobną kostkę, piekarnik nagrzej na 180 stopni.
Nałóż łyżkę ciasta na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i spłaszcz łyżką uzyskując okrągły kształt, udekoruj ciasteczka cząstkami czekolady i piecz ok 20 minut w 180°C.