Bardzo lubię słodycze z wiórkami kokosowymi. Kiedyś byłam ogromną fanką popularnego Rafaello. Jednak teraz ten sklepowy smakołyk jest dla mnie o wiele za słodki. Polecam ciekawy przepis na zdrowszą wersję Rafaello w  formie ciasta, które jest bezglutenowe i wegańskie. Przepis składa się z trzech etapów, jednak każdy z nich jest szybki i bardzo prosty w wykonaniu.

Natomiast KOKOS bogaty jest w błonnikpotasmagnez i fosfor, a także w kwas foliowy. Ponadto miąższ kokosa w 100 g zawiera 15,23 g węglowodanów, z czego większość, bo prawie 60% (9g/100g), to wypełniający żołądek i dający na długo uczucie sytości błonnik.

Spód:

  • ½ szklanki migdałów
  • ½ szklanki orzechów włoskich
  • 1 szklanka daktyli
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 2 łyżki wiórków kokosowych

Zacznij od namoczenia daktyli w gorącej wodzie przez około 15 minut. W międzyczasie przygotuj robot kuchenny i zmiksuj orzechy. Następnie dodaj odsączone z wody  daktyle, olej kokosowy, wiórki kokosowe i połącz, aż powstanie lepkie ciasto. Przenieś całą masę na okrągłą foremkę – mocno dociskając. Umieść w zamrażarce, aby stwardniało.

Nadzienie:

  • 2 szklanki wiórków kokosowych
  • 1 szklanka mleka kokosowego w puszce
  • 2 łyżki oleju kokosowego (nie topione)
  • 1 łyżka syropu daktylowego (opcjonalnie)

Umieść wszystkie składniki w garnku i delikatnie podgrzej. NIE gotuj, tylko podgrzej, aby olej kokosowy ładnie się stopił. Po stopieniu wlać masę kokosowa do formy na spod orzechowy. Umieścić w zamrażarce na kilka godzin, aż masa stwardnieje.

Warstwa czekoladowa

  • 1 bar surowej czekolady (wielkość zależy od grubości warstwy czekolady)
  • 3 łyżki mleka kokosowego z puszki

Stop czekoladę z odrobiną mleka kokosowego. Po stopieniu pozwól masie lekko ostygnąć przez kilka minut, a następnie rozprowadź ją po całym cieście. Odstawić na 15 minut do lodówki i gotowe.

Jeśli podoba co się przepis i interesują cię inne szybkie i zdrowe przepisy bez użycia rafinowanego cukru, wzbogacone w wartości odżywcze i błonnik to ZOBACZ nowy E-BOOK. 

Unikatowy e-book „CIACHORELAKS – Jak rozkochać swoje dziecko w warzywach” to nowość na rynku, gdzie w jednym miejscu znajdziesz ciekawe przepisy kulinarne oraz interaktywne zabawy dla dzieci. A co najciekawsze, wszystkie z warzywem w roli głównej, aby maluch je pokochał i chętnie próbował:

https://magdaprzybylka.pl/dziecko-w-kuchni/