Bardzo fajny i ciekawy przepis. Powstał na bazie moich eksperymentów z ciastem dyniowym. Z przepisu wychodzą 2 foremki na keks.

Składniki:

CIASTO:

  • 1 szklanka mąki orkiszowej jasnej lub pszennej
  • 0.5 szlanki mąki orkiszowej wieloziarnistej
  • 0.5 szklanki mąki migdałowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cynamonu (opcjonalnie)
  • 3 jajka
  • 1 dojrzały banan
  • 1/4 szklankil oleju rzepakowego lub kokosowego (stopionego)
  • 1/3 szklanki puree z dyni (upieczona dynia zmiksowana na puree)
  • 3 łyżki pasty daktylowej

NADZIENIE

  • 100g serka śmietankowego
  • 3 łyżki pasty daktylowej lub innego słodzika
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub laski waniliowej 

Wykonanie: 

W jednej misce wymieszaj suche składniki. W kolejnej misce zmiksuj upieczoną dynię, banana, jajka, olej i pastę daktylową, aż dokładnie się wymieszają. Połącz suche składniki z mokrymi i dobrze wymieszaj. 

Przełóż połowę masy do osobnego naczynia i dodaj garść świeżego szpinaku. Zmiksuj blenderem na gładką masę.

Wymieszaj składniki nadzienia, aż będą gładkie i dobrze zmiksowane.

Przełóż do foremki masę dyniową, na to masę dyniowo-szpinakową. W niej zrób „dziury” używając do tego np. łyżki. Na koniec nałóż masę sernikową w te dziury i lekko wygładź robiąc ala fale.

Piec przez 35 minut w 180 °C.

Jeśli podoba się Tobie przepis i interesują cię szybkie i zdrowe przepisy bez użycia rafinowanego cukru oraz wzbogacone w wartości odżywcze i błonnik – zapraszam do mojego Ebooka „Warzywne Ciasta”.