Jest to połączenie dwóch przepisów i mały eksperyment z kaszą jaglaną, bo zabrakło mi nerkowców. Warstwa dolna to kopia przepisu na ciasto wegańskie z malinami.
Składniki i wykonanie:
Warstwa dolna
-
1 szklanka mielonych migdałów
-
1/3 szklanki gorzkiego kakao
-
1/2 szklanki wiórków kokosowych
-
4 łyżki stopionego oleju kokosowego
-
1/2 szklanki daktyli (wcześniej namoczonych na 5-10 minut w cieplej wodzie, potem odsączonych)
Zalej szklankę daktyli wrzącą wodą i pozostaw do namoczenia. Zmieszaj migdały, kakao i wiórki kokosowe w misce. Dodaj do nich olej kokosowy oraz odsączone daktyle (1/2 szklanki). Zblenduj na gładką masę. Przełóż masę do kwadratowej lub prostokątnej foremki na ciasta. Ja użylam silikonowej (jest lekka, łatwo się ją myję i łatwo zmieścić w zamrażalce, a potem bardzo łatwo wyjąć z niej ciasto). Włóż do zamrażarki na czas przygotowania kolejnych warstw.
Warstwa orzechowo – miętowa
- 1 szklanka nerkowców namoczonych przez co najmniej 2 godziny w wodzie i odsączonych
- 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej na mleku
- 1/2 szklanki oleju kokosowego (roztopionego)
- 1/3 szklanki syropu klonowego
- 3 łyżki soku z cytryny
- szczypta soli
- 1/2 szklanki liści mięty (liście z około 15 do 20 gałązek mięty)
- 1 łyżeczka spiruliny lub herbaty Matcha (opcjonalnie, dla lepszego koloru)
Połącz i zblenduj wszystkie składniki, aż do uzyskania gładkiej masy. Posmakuj i ewentualnie dosłodź według uznania. Przełóż do foremki na gotowy już spód.
Warstwa czekoladowa (polewa)
-
2 łyżki oleju kokosowego
-
1 gorzka czekolada
Roztop czekoladę i olej kokosowy i dokładnie wymieszaj. Nalej gotową polewę na ciasto i włóż ją z powrotem do zamrażarki, aby ciasto stwardniało (około 2 godziny).
Przechowywać w zamrażarce i wyjąć około 15 minut przed podaniem. Czas rozmrażania zależy od tego, jak duże pokroiłaś kawałki.
Jeśli podoba co się przepis i interesują cię inne szybkie i zdrowe przepisy bez użycia rafinowanego cukru i wzbogacone w wartości odżywcze i błonnik dzięki dodanym warzywom, zapraszam do mojego Ebooka.
Najnowsze komentarze