Jest to połączenie dwóch przepisów i mały eksperyment z kaszą jaglaną, bo zabrakło mi nerkowców. Warstwa dolna to kopia przepisu na ciasto wegańskie z malinami.  

A wartwa kolejna to inspiracja miętowymi tartami wegańskimi. Jednak tutaj zamiast 2 szklanek orzechów, użyłam tylko 1 szklanki orzechów i szklankę ugotowanej kaszy jaglanej. A na pomys wpadlm, gdyz kasze jaglan uzywam w innych pzrepsiach na ciasto a miałam za mało nerkowców.  Przepis ten (ja i te, którymi był inspirowany) można wielorako modyfikować. Do bazy można użyć dowolnych orzechów lub nasion. Do masy orzechowo-jaglanej zamiast mięty można użyć ulubionych owoców leśnych.   

Składniki i wykonanie:

Warstwa dolna

  • 1 szklanka mielonych migdałów

  • 1/3 szklanki gorzkiego kakao

  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych

  • 4 łyżki stopionego oleju kokosowego

  • 1/2 szklanki daktyli (wcześniej namoczonych na 5-10 minut w cieplej wodzie, potem odsączonych)

Zalej szklankę daktyli wrzącą wodą i pozostaw do namoczenia. Zmieszaj migdały, kakao i wiórki kokosowe w misce. Dodaj do nich olej kokosowy oraz odsączone daktyle (1/2 szklanki). Zblenduj na gładką masę. Przełóż masę do kwadratowej lub prostokątnej foremki na ciasta. Ja użylam silikonowej (jest lekka, łatwo się ją myję i łatwo zmieścić w zamrażalce, a potem bardzo łatwo wyjąć z niej ciasto). Włóż do zamrażarki na czas przygotowania kolejnych warstw.

Warstwa orzechowo – miętowa

  • 1 szklanka nerkowców namoczonych przez co najmniej 2 godziny w wodzie i odsączonych
  • 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej na mleku
  • 1/2 szklanki oleju kokosowego (roztopionego)
  • 1/3 szklanki syropu klonowego
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki liści mięty (liście z około 15 do 20 gałązek mięty)
  • 1 łyżeczka spiruliny lub herbaty Matcha (opcjonalnie, dla lepszego koloru)

Połącz i zblenduj wszystkie składniki, aż do uzyskania gładkiej masy. Posmakuj i ewentualnie dosłodź według uznania. Przełóż do foremki na gotowy już spód.

Warstwa czekoladowa (polewa)

  • 2 łyżki oleju kokosowego

  • 1 gorzka czekolada

Roztop czekoladę i olej kokosowy i dokładnie wymieszaj. Nalej gotową polewę na ciasto i włóż ją z powrotem do zamrażarki, aby ciasto stwardniało (około 2 godziny).

Przechowywać w zamrażarce i wyjąć około 15 minut przed podaniem. Czas rozmrażania zależy od tego, jak duże pokroiłaś kawałki.

Jeśli podoba co się przepis i interesują cię inne szybkie i zdrowe przepisy bez użycia rafinowanego cukru i wzbogacone w wartości odżywcze i błonnik dzięki dodanym warzywom, zapraszam do mojego Ebooka.