Myśląc o świętach myślimy o piernikach, makowcu i sernikach. A dlaczego nie zrobić by czegoś innego o świeżym owocowym smaku?

W Lidlu można kupić mango w puszcze, skład to 100% mango i nic więcej. I jest w  cenie świeżego mango. Jednak zaoszczędzamy czas, bo nie trzeba nić obierać i blendować. Ponadto taką puszkę można mieć zawsze pod ręką. Choć jestem fanką świeżych i sezonowych owoców i warzyw, lubię też szybkie i praktyczne rozwiązania, którymi można od czasu do czasu się wesprzeć. Dlatego zakupiłam kilka puszek w promocji i postanowiłam wyczarować ciasta z mango. Jedną z moich propozycji jest ciasto z mango i chia bez pieczenia. Wyszło tak pysznie, że nie zdążyłam zrobić fotki stąd tylko zdjęcia z przygotowań :-).

Składniki i wykonanie:

Czekoladowy spód:   

  • 125g  zimnego masła
  • 1 szklanka mielonych migdałów

  • ½ szklanki wiórków kokosowych

  • 3 łyżki pasty daktylowej

  • 3 łyżki gorzkiego kakao (lub karobu dla przepisu bezglutenowego)

  • 2 łyżki oleju kokosowego (opcjonalnie)  

Zacznij od zrobienia pasty daktylowej. Następnie wymieszaj wszystkie składniki i przełóż masę do foremki. Wstaw do lodówki na czas przyrządzenia kremu z mango.  

Krem mango z nasionami chia:  

  • 1 szklanka mleczka kokosowego

  • 6 łyżek nasion chia

  • 1 szklanka musu z mango

  • 400g jogurtu greckiego lub wegańskiego

  • Ekstrakt z wanilii  

Wymieszaj razem wszystkie podane składniki i odstaw na kilkanaście minut aby nasiona chia mogły zadziałać (czyli zagęścić masę).  

Zagęszczamy 

  • 1/3 szklanki mleka (np. roślinnego) 
  • 3 łyżeczki agaru 

W małym garnuszku wymieszaj agar z mlekiem i podgrzewaj przez ok. 2 minuty. Następnie wymieszaj z powyższa masą, wylej na czekoladowy spód i schładzaj w lodówce przez ok 4-5 godzin, a najlepiej przez noc. Gotowe!

Jeśli podoba się Tobie przepis i interesują cię szybkie i zdrowe przepisy bez użycia rafinowanego cukru oraz wzbogacone w wartości odżywcze i błonnik – zapraszam do mojego Ebooka „Warzywne Ciasta”.