Bardzo lubię kulki mocy, bo są szybkie w przygotowaniu i ratują mnie niejednokrotnie gdy złapie mnie ochota na coś słodkiego. Olivia nie je kupnych słodyczy. Je jednak wszystko to co nasza cała rodzina. Stąd, gdy złapie mnie ochota na coś słodkiego, bez wyrzutów sumienia mogę się podzielić tym co zajdam z Olivią. A oto lista 5 największych zalet tych przepysznych kulek mocy:

  1. Są zdrowe i bogate w witaminy
  2. Nie zawierają rafinowanego cukru.
  3. Nie zawierają glutenu.
  4. Bez nabiału – są wegańskie.
  5. Szybkie i jest to przepis bez pieczenia

Składniki:

  • 200g mielonych migdałów
  • 40g karobu lub gorzkiego kakao (ok 4 łyżki)
  • 50-100g wiórek kokosowych
  • 4 łyżki pasty daktylowej
  • 2 łyżki roztopionego oleju kokosowego
  • ⅓ łyżeczki soli

Wykonanie:

Wszystkie składniki na masę umieść w blenderze i miksuj do uzyskania jednolitej masy. Nie blenduj zbyt długo, jedynie do wymieszania i sklejenia się składników. W przeciwnym razie migdały zaczną się zamieniać w masło i ciasto będzie miało oleistą konsystencję. Po zblendowaniu uformuj z ciasta kulki i umieść je na 30 minut w lodówce aby lekko stwardniały.

Jeśli podoba co się przepis i interesują cię inne szybkie i zdrowe przepisy bez użycia rafinowanego cukru i wzbogacone w wartości odżywcze i błonnik dzięki dodanym warzywom, zapraszam do mojego Ebooka „Warzywne Ciasta”.