Kto z nas nie ma słabości do czekolady? Ja mam ogromną, przyznam wam że to moja największą słabość. Dzisiaj chciałabym wam pokazać jeden z wielu świetnych przepisów na krem czekoladowy. Tym razem w roli głównej mamy awokado. Do niego także mam ogromną słabość 🙂 Krem ten nadaje się do ciast, placuszków albo na chleb zamiast tradycyjnej bezwartościowej nutelli, która w połowie składa się z białego bezwartościowego cukru. Ten krem jest odzywczy, bogaty w witaminy i smakowity 🙂

Składniki:

  • awokado (2 małe lub jeden duży) musi być dojrzałe i miękkie
  • 2 banany (najlepiej dość dojrzałe)
  • 2-3 łyżki kakao (według uznania)
  • duża łyżka pasty daktylowej lub miodu
  • opcjonalnie 1 duża łyżka masła orzechowego

Wykonanie ciasta:

Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze, miksujemy i gotowe. Oczywiście banany obieramy ze skórki, a z awokado usuwamy pestkę. Po zmiksowaniu warto spróbować, czy krem jest odpowiednio słodki i czekoladowy. Zawsze można dodać trochę więcej kakao czy słodzika. Krem przechowuję w szklanym słoiku. W lodówce może stać około tygodnia.

Pomocne wskazówki

  • Do kremu można dodać masło orzechowe, można także dodać np. Pokrojone orzechy lub ziarna, aby wzbogacić jego wartość odżywczą. Orzechy to świetne źródło zdrowych tłuszczy i bomba witaminowa.
  • Można ominąć banana, wtedy dajemy więcej pasty daktylowej.
  • Jeśli chcecie użyć ten krem do przesmarowania ciasta lub do tortu, to warto dodać 2 łyżki roztopionego oleju kokosowego i wstawić ciasto do lodówki. Krem nam ładnie zgęstnieje