Kto z nas nie ma słabości do czekolady? Ja mam ogromną. Przyznam wam, że to moja największą słabość.
Dzisiaj chciałabym wam pokazać jeden z wielu świetnych przepisów na krem czekoladowy.
Tym razem w roli głównej mamy awokado. Do niego także mam ogromną słabość 🙂
Krem ten nadaje się do ciast, placuszków albo na chleb zamiast tradycyjnej bezwartościowej nutelli, która w połowie składa się z białego cukru.
Ten krem jest odżywczy, bogaty w witaminy i smakowicie kremowy 🙂
Składniki:
- awokado (2 małe lub jeden duży) musi być dojrzałe i miękkie
- 2 banany (najlepiej dość dojrzałe)
- 2-3 łyżki kakao (według uznania)
- duża łyżka pasty daktylowej lub miodu
- opcjonalnie 1 duża łyżka masła orzechowego
Wykonanie:
Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze, miksujemy i gotowe. Oczywiście banany obieramy ze skórki, a z awokado usuwamy pestkę. Po zmiksowaniu warto spróbować, czy krem jest odpowiednio słodki i czekoladowy. Zawsze można dodać trochę więcej kakao czy słodzika. Krem przechowuję w szklanym słoiku. W lodówce może stać około tygodnia.
Pomocne wskazówki
- Do kremu można dodać masło orzechowe, można także dodać np. pokrojone orzechy lub ziarna, aby wzbogacić jego wartość odżywczą. Orzechy to świetne źródło zdrowych tłuszczy i bomba witaminowa.
- Można ominąć banana, wtedy dajemy więcej pasty daktylowej.
- Jeśli chcecie użyć tego kremu do przesmarowania ciasta lub do tortu, warto dodać 2 łyżki roztopionego oleju kokosowego i wstawić ciasto z kremem do lodówki. Krem nam ładnie zgęstnieje.