Bardzo lubię pierniki i wszelkie korzenne ciasteczka, w tym ciasteczka imbirowe.
Nadają się na spód pod sernik i pysznie smakują ze szklanką mleka.
Domowe ciasteczka imbirowe są o wiele zdrowsze niż te kupne. W sklepowych ciastkach znajdziesz mnóstwo rafinowanego cukru i oleju palmowego, który nie jest korzystny dla naszego zdrowia. A co najciekawsze, i warto o tym pamiętać, olej palmowy często chowa się pod nazwą oleju roślinnego.
Składniki:
- 100 g pasty sezamowej tahini
- 1 jajko
- 1/2 pół szklanki namoczonych daktyli
- 200 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej (lub innej)
- 40 g mąki orkiszowej jasnej lub pszennej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2-3 łyżeczki imbiru w proszku
Wykonanie:
Daktyle zalej ciepłą wodą, tak aby woda przykrywała wszystkie daktyle i zostaw na 10 minut.
W osobnym naczyniu umieść tahini, jajko oraz namoczone daktyle wraz z wodą, w której się moczyły. Zblenduj na gładką masę. Dodaj mąkę i przyprawy. Rękoma wyrób ciasto na gładką masę. Ciasto wychodzi elastyczne, nie powinna się kruszyć. Jeśli ciasto jest zbyt suche, dolej odrobiny mleka.
Rozwałkuj ciasto na grubość 2-3 mm i wycinaj ciasteczka o dowolnym kształcie. Piecz na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ok. 12 min w 200°C.
Wyjmij z piekarnika i pozostaw do stwardnienia na 10 minut.
2 komentarze
Czy tahini można zamienić na masło orzechowe?
Jak najbardziej, smak będzie ciut inny ale efekt taki sam. Ogólnie masła orzechowe można stosować na przemiennie z tahini i w druga stronę we wszelkich przepisach na wypieki:-)