Najszybszy i najprostszy chyba przepis jaki do tej pory zrobiłam. Trafiłam na niego przypadkowo na pinterest i rano spontanicznie postanowiłam wypróbować. Do tego przepis ten można dowolnie urozmaicać.
Przepis:
- Jogurt naturalny wkładam do silikonowych foremek
- Wypełniam ulubionymi owocami np. malinami lub jagodami albo plasterkami banana i gotowe
- Do zamrażalnika na kilka godzin
Po wyjęciu babeczki są zmrożone jak lody, ale wystarczy odłożyć na kilka minut i potem ze smakiem spałaszować. Nadal będą twarde, ale da się je wtedy ładnie pogryźć i sama byłam zaskoczona jak dobrze smakują. A szczególnie tym jak bardzo zasmakowały Olivce.
Ja zrobiłam dziś też wersję zieloną. Do jogurtu dodałam 1 łyżkę herbaty macza oraz 1 Łyżkę syropu klonowego i kawałki malin. Olivka wybrała tą opcję chętniej 🙂 Warto eksperymentować. Jeśli wasza pociecha nie lubi naturalnego jogurtu, można użyć owocowego lub lekko posłodzić. Choć ja zawsze polecam jak najbardziej naturalną i niesłodzoną wersję.
- Myślę że fajnie też sprawdzą się tutaj kawałki gorzkiej czekolady lub np. suszone owoce.
- Można również zrobić jako lody czyli użyć do tego patyczków
- Jest to fajny przepis, aby dodać dodać do muesli czy porannej owsianki w upalne dni
Koniecznie daj znać jak spodobał się pomysł i przepis 🙂
Najlepiej sprawdzą się tu silikonowe foremki, ale nie jest to konieczne. Możesz użyć papierowych.