Kasza jaglana – wytwarzana z bezglutenowego prosa, ze wszystkich kasz zawiera najwięcej ważnego mikroskładnika w naszej diecie – miedzi. Dodatkowo zawiera również inne minerały i wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które korzystnie wpływają na nasze zdrowie. Lecytyna, składnik kaszy jaglanej, odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego oraz bierze udział w rozwoju mózgu i procesach zapamiętywania. Dlatego jedzmy więcej kasz i wykorzystujmy ją w domowych wypiekach, ten przepis na pewno pokochacie jak ja i moja rodzina. 

 

Składniki:

Na ciasto:

  •  200g gorzkiej czekolady
  • ¾ szklanki oleju kokosowego
  • ¼ szklanki mocnej zaparzonej kawy
  • 1 szklanka aquafaby (woda z ok.1 puszki ciecierzycy)
  • 3-4 łyżki pasty daktylowej (opcjonalnie miód)
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 szklanki mąki pełnoziarnistej orkiszowej
  • ¼ szklanki zwykłej mąki pszennej
  • ½ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ szklanki dowolnych orzechów (włoskich lub laskowych)

Mus:

  • ⅓ szklanki kaszy jaglanej
  • 2 szklanki mleka roślinnego
  • 2 łyżki pasty daktylowej
  • ½ łyżeczki soli morskiej
  • ¾ szklanki masła orzechowego
  • ⅓ szklanki mleka roślinnego

Polewa:

  • 150g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • szczypta soli

Wykonanie ciasta:

Czekoladę połamać i dodać do garnka razem z olejem kokosowym oraz kawą, podgrzewać na niedużym ogniu mieszając aż do momentu, kiedy czekolada się rozpuści.

W wysokim naczyniu ręcznego blendera zmiksować aquafabę, pastę daktylową oraz wanilię. Następnie do spienionego płynu wlać rozpuszczoną wcześniej czekoladę i ponownie zblendować na gładką masę.

W dużej misce wymieszać suche składniki: mąkę, sól oraz proszek do pieczenia. Stopniowo wlewać czekoladową masę, cały czas mieszając.Na koniec dodać do ciasta posiekane orzechy i krótko wymieszać.

Przelać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch ciasta położyć połamaną czekoladę, wsunąć do piekarnika i piec przez 20 – 25 minut w 180°C .

W tym czasie przygotować orzechowy mus. Do garnka dodać przelaną wrzątkiem kaszę jaglaną, dowolne mleko roślinne,  pastę daktylową oraz sól i wszystko gotować na minimalnym ogniu przez 20 minut lub do czasu, aż kasza będzie bardzo miękka.

Ugotowaną, jeszcze gorącą kaszę zblendować na gładką masę przy pomocy ręcznego blendera, a następnie dodać masło orzechowe i stopniowo dodając pozostałe mleko wciąż blendować. Tak powstałą masę wylać na upieczone i lekko schłodzone brownie i odłożyć do ponownego przestudzenia.

Na koniec czekoladowa polewa. Rozpuścić czekoladę i olej kokosowy w kąpieli wodnej i wylać na przestudzony mus. Odłożyć do lodówki na 2 – 3 godz.

Jeśli podoba co się przepis i interesują cię inne szybkie i zdrowe przepisy bez użycia rafinowanego cukru i wzbogacone w wartości odżywcze i błonnik dzięki dodanym warzywom lub kaszom, zapraszam do mojego Ebooka.