Kasza jaglana – wytwarzana z bezglutenowego prosa, ze wszystkich kasz zawiera najwięcej ważnego mikroskładnika w naszej diecie – miedzi. Dodatkowo zawiera również inne minerały i wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które korzystnie wpływają na nasze zdrowie. Lecytyna, składnik kaszy jaglanej, odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego oraz bierze udział w rozwoju mózgu i procesach zapamiętywania. Dlatego jedzmy więcej kasz i wykorzystujmy ją w domowych wypiekach, ten przepis na pewno pokochacie jak ja i moja rodzina.
Składniki:
Na ciasto:
- 200g gorzkiej czekolady
- ¾ szklanki oleju kokosowego
- ¼ szklanki mocnej zaparzonej kawy
- 1 szklanka aquafaby (woda z ok.1 puszki ciecierzycy)
- 3-4 łyżki pasty daktylowej (opcjonalnie miód)
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 szklanki mąki pełnoziarnistej orkiszowej
- ¼ szklanki zwykłej mąki pszennej
- ½ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ szklanki dowolnych orzechów (włoskich lub laskowych)
Mus:
- ⅓ szklanki kaszy jaglanej
- 2 szklanki mleka roślinnego
- 2 łyżki pasty daktylowej
- ½ łyżeczki soli morskiej
- ¾ szklanki masła orzechowego
- ⅓ szklanki mleka roślinnego
Polewa:
- 150g gorzkiej czekolady
- 2 łyżki oleju kokosowego
- szczypta soli
Wykonanie ciasta:
Czekoladę połamać i dodać do garnka razem z olejem kokosowym oraz kawą, podgrzewać na niedużym ogniu mieszając aż do momentu, kiedy czekolada się rozpuści.
W wysokim naczyniu ręcznego blendera zmiksować aquafabę, pastę daktylową oraz wanilię. Następnie do spienionego płynu wlać rozpuszczoną wcześniej czekoladę i ponownie zblendować na gładką masę.
W dużej misce wymieszać suche składniki: mąkę, sól oraz proszek do pieczenia. Stopniowo wlewać czekoladową masę, cały czas mieszając.Na koniec dodać do ciasta posiekane orzechy i krótko wymieszać.
Przelać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch ciasta położyć połamaną czekoladę, wsunąć do piekarnika i piec przez 20 – 25 minut w 180°C .
W tym czasie przygotować orzechowy mus. Do garnka dodać przelaną wrzątkiem kaszę jaglaną, dowolne mleko roślinne, pastę daktylową oraz sól i wszystko gotować na minimalnym ogniu przez 20 minut lub do czasu, aż kasza będzie bardzo miękka.
Ugotowaną, jeszcze gorącą kaszę zblendować na gładką masę przy pomocy ręcznego blendera, a następnie dodać masło orzechowe i stopniowo dodając pozostałe mleko wciąż blendować. Tak powstałą masę wylać na upieczone i lekko schłodzone brownie i odłożyć do ponownego przestudzenia.
Na koniec czekoladowa polewa. Rozpuścić czekoladę i olej kokosowy w kąpieli wodnej i wylać na przestudzony mus. Odłożyć do lodówki na 2 – 3 godz.
Jeśli podoba co się przepis i interesują cię inne szybkie i zdrowe przepisy bez użycia rafinowanego cukru i wzbogacone w wartości odżywcze i błonnik dzięki dodanym warzywom lub kaszom, zapraszam do mojego Ebooka.
Najnowsze komentarze