Muffinki bananowe to jednen z najprostszych i szybkich przepisów jakie znam. Podobnie jak chlebki bananowe, poradzi sobie z nimi największy kuchenny amator i każdy maluszek. Wystarczy zmieszać kilka składników z rozgniecionym bananem. Przepis szybki i prosty i bardzo wartościowy, bez dodatku cukru i jego zamienników. A do tego idealnie nadaje się na zabawę z kolorami. Odkąd wymyśliłam sobie kolorowy tort, coraz częściej z Olivką bawimy się kolorami. U nas oczywiście tylko naturalne barwniki i nie zabraknie tych warzywnych :-).     

Składniki:   

  • 2 jajka
  • 2 bardzo dojrzałe banany
  • 100 ml mleka
  • 140 ml oleju roślinnego (na przykład rzepakowy)
  • 220 g mąki pszennej lub orkiszowej (jasnej lub ciemnej)
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • garść kawałków gorzkiej czekolady – opcjonalnie
  • 1 łyżka naturalnego KOLORU 

Aby mufinki wyszły kolorowe, wystarczy do powyższego przepisu dodać wybrany naturalny barwnik z listy poniżej:  

  • Aby uzyskać kolor NIEBIESKI, dodaj 1 łyżkę mielonej Klitorii Ternateńskiej
  • Aby uzyskać kolor RÓŻOWY,  dodaj 2 łyżki buraka startego na małych oczkach lub zblendowanego (świeży lub ugotowany burak)
  • Aby uzyskać kolor CZEKOLADOWY, dodaj 2 łyżki gorzkiego kakao lub 1 łyżkę karobu
  • Aby uzyskać kolor ŻÓŁTY, dodaj 1 łyżkę kurkumy
  • Aby uzysakć kolr ZIELONY, dodaj 2 łyżki zblendowanego świeżego szpinaku i 1 łyżeczkę cytryny   

A jeśli chcesz aby muffinki były wielokolorowe, to podziel masę ciasta do kilku misek, i do każdej dodaj inny barwnik (powyższy składnik z listy). Możesz do jednej foremki wlać do połowy masę o jednym kolorze i na to inny kolor, a wyjdą Tobie dwukolorowe babeczki. U nas się fajnie sprawdziło 🙂   

Wykonanie:

Warto aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej. Całe jajka ubić mikserem do puszystej piany (ok 2 minuty ubijania). Dodać do nich rozgniecione widelcem banany, wlać mleko i olej. Następnie dodać mąkę, sodę i proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie wymieszać (najlepiej trzepaczką albo powolutku mikserem). Masę wylać do każdego wgłębienia na muffinki do ok ¾ wysokości (ciasto mocno urośnie).   

Piec ok 15 minut w 180C, aż ciasto ładnie urośnie i zarumieni się, a wbity w środek patyczek będzie suchy. Przed podaniem można udekorować kremem lub polewą z ulubionej czekolady.