Olivka jest fanką orzeszków każdego rodzaju. Słodycze mogą dla niej nie istnieć, natomiast orzeszki to ulubiona przekąska, która zawsze ją ucieszy. Postanowiłam więc wyczarować jakieś pyszne ciasteczka z orzechami w roli głównej. Ja osobiście jestem ogromną fanką migdałów, nerkowców, orzechów włoskich i laskowych. Bogate w witaminy, minerały i zdrowe wartościowe tłuszcze. Chciałam, aby ciasteczka ładnie się prezentowały na świątecznym stole i miały ciekawy smak i kolor. I tak oto wpadłam na pomysł pistacjowych ciasteczek. Wyszły bardzo pyszne i bardzo kruche! Przepis na około 30 smakowitych ciasteczek.
Składniki:
CIASTO:
- 125g zimnego masła
- 2 łyżki pasty daktylowej (czyli garść namoczonych w ciepłej wodzie suszonych daktyli, potem zblendowanych)
- 1 żółtko
- 60g mąki pszennej
- 50 g mąki wieloziarnistej lub razowej
- 110g zmielonych niesolonych pistacji (lub 60g zmielonych pistacji + 50g mielonych migdałów)
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
PONADTO:
- ok. 40g drobno posiekanych pistacji do obtoczenia
- ok. 200 g gorzkiej lub ulubionej czekolady (drobno pokrojonej w kostkę)
Wykonanie:
Przygotować pastę daktylową według tego przepisu.
Wszystkie składniki na ciastka umieścić w malakserze i zmiksować do otrzymania gładkiego kruchego ciasta. Składniki można też zagnieść ręcznie. Z powstałego ciasta uformować kulę, spłaszczyć, owinąć w papier do pieczenia lub folię, schłodzić przez ok. 60 minut w lodówce.
Po tym czasie z ciasta odrywać kawałki ciasta i formować nieduże kulki o wadze około 15 g. ja z Olivką odrywałam i ważyłam naderwane kawałki a potem lepiłyśmy kulki. Następnie lekko je spłaszczyłyśmy.Połowę kulki obtoczyć w pistacjach. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zachowując odstępy (urosną podczas pieczenia) stroną z pistacjami ku górze. Piec w temperaturze 180ºC przez 7 minut (z termoobiegiem).
Następnie wyjąć blachę z ciastkami z piekarnika i końcem drewnianej łyżki w każdej kulce zrobić wgłębienie. Do wgłębieni włożyć kawałek czekolady. Włożyć z powrotem do piekarnika i piec kolejne 4 minuty lub do lekkiego zarumienienia ciastek. (Ten etap można pominąć i piec ciasteczka 11 minut a po ostygnięciu udekorować stopioną czekoladą).
Wyjąć, chwilę przestudzić na blaszce, następnie przenieść na metalową kratkę. Uwaga: przenosić przy pomocy metalowej szpatułki – ciasteczka są bardzo kruche.
Jeśli podoba się Tobie przepis i interesują cię szybkie i zdrowe przepisy bez użycia rafinowanego cukru oraz wzbogacone w wartości odżywcze i błonnik – zapraszam do mojego Ebooka „Warzywne Ciasta”.,
1 comment
Nie ma bata, jutro będą u nas na bank 😁 pistacje już kupione, tylko masło jak zawsze Lamia wyjadła z maselniczki 🤣 ozdobimy chyba opruszając kakao.. 🤔😀