Kruche ciasteczka pistacjowe bez cukru

by admin
ciasteczka pistacjowe

Olivka jest fanką orzeszków każdego rodzaju. Słodycze mogą dla niej nie istnieć, natomiast orzeszki to ulubiona przekąska, która zawsze ją ucieszy. Postanowiłam więc wyczarować jakieś pyszne ciasteczka z orzechami w roli głównej. Ja osobiście jestem ogromną fanką migdałów, nerkowców, orzechów włoskich i laskowych. Bogate w witaminy, minerały i zdrowe wartościowe tłuszcze. Chciałam, aby ciasteczka ładnie się prezentowały na świątecznym stole i miały ciekawy smak i kolor. I tak oto wpadłam na pomysł pistacjowych ciasteczek. Wyszły bardzo pyszne i bardzo kruche! Przepis na około 30 smakowitych ciasteczek.  

Składniki:

CIASTO:  

  • 125g  zimnego masła
  • 2 łyżki pasty daktylowej (czyli garść namoczonych w ciepłej wodzie suszonych daktyli, potem zblendowanych)
  • 1 żółtko
  • 60g mąki pszennej
  • 50 g mąki wieloziarnistej lub razowej
  • 110g zmielonych niesolonych pistacji (lub 60g zmielonych pistacji + 50g mielonych migdałów)
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

PONADTO: 

  • ok. 40g drobno posiekanych pistacji do obtoczenia
  • ok. 200 g gorzkiej lub ulubionej czekolady (drobno pokrojonej w kostkę)

Wykonanie: 

Przygotować pastę daktylową według tego przepisu.

Wszystkie składniki na ciastka umieścić w malakserze i zmiksować do otrzymania gładkiego kruchego ciasta. Składniki można też zagnieść ręcznie. Z powstałego ciasta uformować kulę, spłaszczyć, owinąć w papier do pieczenia lub folię, schłodzić przez ok. 60 minut w lodówce.

Po tym czasie z ciasta odrywać kawałki ciasta i formować nieduże kulki o wadze około 15 g.  ja z Olivką odrywałam i ważyłam naderwane kawałki a potem lepiłyśmy kulki. Następnie lekko je spłaszczyłyśmy.Połowę kulki obtoczyć w pistacjach. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zachowując odstępy (urosną podczas pieczenia) stroną z pistacjami ku górze. Piec w temperaturze 180ºC przez 7 minut (z termoobiegiem).

Następnie wyjąć blachę z ciastkami z piekarnika i końcem drewnianej łyżki w każdej kulce zrobić wgłębienie. Do wgłębieni włożyć kawałek czekolady. Włożyć z powrotem do piekarnika i piec kolejne 4 minuty lub do lekkiego zarumienienia ciastek. (Ten etap można pominąć i piec ciasteczka 11 minut a po ostygnięciu udekorować stopioną czekoladą).

Wyjąć, chwilę przestudzić na blaszce, następnie przenieść na metalową kratkę. Uwaga: przenosić przy pomocy metalowej szpatułki – ciasteczka są bardzo kruche.

Jeśli podoba się Tobie przepis i interesują cię szybkie i zdrowe przepisy bez użycia rafinowanego cukru oraz wzbogacone w wartości odżywcze i błonnik – zapraszam do mojego Ebooka „Warzywne Ciasta”.,

Leave a Comment

1 comment

Amelia 13/01/2022 - 00:36

Nie ma bata, jutro będą u nas na bank 😁 pistacje już kupione, tylko masło jak zawsze Lamia wyjadła z maselniczki 🤣 ozdobimy chyba opruszając kakao.. 🤔😀

Reply