Olivka jest fanką orzeszków każdego rodzaju. Słodycze mogą dla niej nie istnieć, natomiast orzeszki to ulubiona przekąska, która zawsze ją ucieszy. Postanowiłam więc wyczarować jakieś pyszne ciasteczka z orzechami w roli głównej. Ja osobiście jestem ogromną fanką migdałów, nerkowców, orzechów włoskich i laskowych. Bogate w witaminy, minerały i zdrowe wartościowe tłuszcze. Chciałam aby ciasteczka ładnie się prezentowały na świątecznym stole i miały ciekawy smak i kolor. I tak oto wpadłam na pomysł pistacjowych ciasteczek. Wyszły bardzo pyszne i bardzo kruche! Przepis na około 30 smakowitych ciasteczek.  

Składniki:

CIASTO:  

  • 125g  zimnego masła
  • 2 łyżki pasty daktylowej (garść namoczonych w ciepłej wodzie suszonych daktyli)
  • 1 żółtko
  • 60g mąki pszennej
  • 50 g mąki wieloziarnistej lub razowej
  • 110g zmielonych niesolonych pistacji
  • (lub 60g zmielonych pistacji + 50g mielonych migdałów)
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli  

PONADTO: 

  • ok. 40g drobno posiekanych pistacji do obtoczenia
  • ok. 200 g gorzkiej lub ulubionej czekolady (drobno pokrojonej w kostkę)

Wykonanie: 

Przygotować pastę daktylową według tego przepisu.

Wszystkie składniki na ciastka umieścić w malakserze i zmiksować do otrzymania gładkiego kruchego ciasta. Składniki można też zagnieść ręcznie. Z powstałego ciasta uformować kulę, spłaszczyć, owinąć w papier do pieczenia lub folię, schłodzić przez ok. 60 minut w lodówce.

Po tym czasie z ciasta odrywać kawałki ciasta i formować nieduże kulki o wadze około 15 g.  ja z Olivką odrywałam i ważyłam naderwane kawałki a potem lepiłyśmy kulki. Następnie lekko je spłaszczyłyśmy.Połowę kulki obtoczyć w pistacjach. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zachowując odstępy (urosną podczas pieczenia) stroną z pistacjami ku górze. Piec w temperaturze 180ºC przez 7 minut (z termoobiegiem).

Następnie wyjąć blachę z ciastkami z piekarnika i końcem drewnianej łyżki w każdej kulce zrobić wgłębienie. Do wgłębieni włożyć kawałek czekolady. Włożyć z powrotem do piekarnika i piec kolejne 4 minuty lub do lekkiego zarumienienia ciastek. (Ten etap można pominąć i piec ciasteczka 11minut a po ostygnięciu udekorować stopioną czekoladą).

Wyjąć, chwilę przestudzić na blaszce, następnie przenieść na metalową kratkę. Uwaga: przenosić przy pomocy metalowej szpatułki – ciasteczka są bardzo kruche.

Jeśli podoba się Tobie przepis i interesują cię szybkie i zdrowe przepisy bez użycia rafinowanego cukru oraz wzbogacone w wartości odżywcze i błonnik – zapraszam do mojego Ebooka „Warzywne Ciasta”.