Bardzo lubię wszelkiego rodzaju tak zwane ’kulki mocy’. Cenię je za to, że są łatwe i szybkie w przygotowaniu i bardzo pożywne. Można je jeść bez wyrzutów sumienia. Idealne dla dzieci oraz jako zdrowa przekąska do pracy.   

Moje ulubione to kulki kokosowe. Jednak Olivia jest ogromną fanką marchewki. Stąd nowy przepis na pożywne ’kulki mocy’ z marchewką w roli głównej. Taka przekąska to same witaminy, gdy sklepowe słodycze (także te reklamowane jako zdrowe czy zdrowsze) to bomba cukrowa z wieloma ulepszaczami. 

Składniki:

  • 10 suszonych daktyli (bez pestek)

  • 1/2 szklanki orzechów włoskich (pistacje)

  • 1/2 szklanki mielonego siemię lniane (migdały)

  • 2 starte marchewki

  • 1/2 łyżeczki imbiru

  • 1 łyżeczka cynamonu

  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej

  • wiórki kokosowe (opcjonalnie) do dekoracji

Wykonanie:

Umieść daktyle, orzechy włoskie, zmielone siemię lniane, marchew i przyprawy w robocie kuchennym – zblenduj razem, aż do połączenia. Gotowe kulki oprósz w wiórkach kokosowych.

Z gotowej masy uformuj 14-16 kulek. Wsadź je do lodówki lub zamrażarki na 15 minut przed podaniem! Trzymaj je w chłodnym miejscu

Jeśli podoba co się przepis i interesują cię inne szybkie i zdrowe przepisy bez użycia rafinowanego cukru i wzbogacone w wartości odżywcze i błonnik dzięki dodanym warzywom, zapraszam do mojego Ebooka.