Gdy słoneczko pięknie świeci lub jesteśmy na urlopie, mamy ochotę na zimnego loda. Jest to też jeden z ulubionych smakołyków dzieci. Olivka nie zna słodyczy, ale lody już poznała i chętnie zje. Ja mimo, że wielką fanką lodów nie jestem, to teraz w ciąży często łapie mnie na nie ochota. Polecam zatem lody domowe, które są zdrowsze, bardziej dietetyczne – a dzięki awokado – odżywcze i kremowe.

Lody dostępne w sklepach często mają bardzo nieciekawy skład. Skrzętnie ukryty pod zgrzewem opakowania lub podany małą czcionką. W takich lodach znajdziemy zazwyczaj wodę wymieszaną z mlekiem w proszku, syropem glukozowo-fruktozowym, lecytyną , aromatami i sztucznymi barwnikami. I to nie tylko wyłącznie w najtańszych lodach.

Poniższy przepis można łatwo modyfikować. Można dodać np. garść malin, albo zamienić banana na inny owoc. Posłodzić według uznania. Można nawet dodać kawałki gorzkiej czekolady, pokrojone drobno – aby uzyskać lody straciatella.

Składniki:

  • 1 miękkie awokado

  • 1 duży dojrzały banan

  • 1 mleczko kokosowe minimum 75% masy kokosowej

  • 2 łyżki słodzika np. miodu lub syropu klonowego (opcjonalnie)

  • garść świeżej mięty

  • sok z 1/3 cytryny/limonki (można się obejść bez, ale dzięki cytrynie będzie ładniejszy zielony kolor)

Wykonanie:

Wszystko zblendować na gładką masę i napełnić masą foremki na lody. Ja polecam foremki silikonowe. Foremki wstaw na kilka godzin do zamrażalnika – a potem ciesz się smakowitymi kremowymi i naturalnymi lodami, które można jeść bez wyrzutów sumienia. Bez nadmiaru cukru i niepotrzebnej chemii.

Jeśli podoba co się przepis i interesują cię inne szybkie i zdrowe przepisy bez użycia rafinowanego cukru i wzbogacone w wartości odżywcze i błonnik dzięki dodanym warzywom, zapraszam do mojego Ebooka.