Malinowe wegańskie bezglutenowe batoniki

by admin

Fascynuje mnie w zdrowym odżywianiu to, że często zdrowe przepisy są szybsze i łatwiejsze w wykonaniu niż te z naszej tradycyjnej kuchni. Zrobić dobry sernik lub upiec biszkopt czy drożdżówkę to nie lada wyzwanie. Bynajmniej dla mnie 🙂 Pokochałam warzywne ciasta, bo są szybkie i proste. A najbardziej polubiłam wszelkie kulki mocy i batoniki bez pieczenia, bo są ekspresowe i idealne na warsztaty grupowe z dziećmi.

Dziś mam dla Ciebie propozycję na malinowe słodkości z czekoladą z 3 składników

Przepis: wegański (wtedy wybieramy wegańską czekoladę do polewy), bezglutenowy, bez rafinowanego cukru, bez pieczenia, prosty i mega smaczny. Idealny przepis na stymulującą i rozwijająca zabawę z dziećmi – owocującą bliższa więzią z naszą pociechą. Idealny na warsztaty nawet w dużej czy wiekowo zróżnicowaną grupę dzieci.

Składniki i wykonanie:

Batoniki / kulki mocy:   

  • 2 szklanki mrożonych malin lub innych leśnych owoców 
  • 1 szklanka wiórków kokosowych
  • 1/2 szklanki suszonych daktyli 
  • (opcjonalnie 1 łyżka roztopionego oleju kokosowego) 

Polewa:

  • 100g tabliczki gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka oleju kokosowego

Rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej. Czyli kawałki czekolady wkładamy do miski, którą stawiamy nad wrzątkiem z wodą i na średnim ogniu trzymamy aż do rozpuszczenia czekolady.

Wykonanie:

  1. Batoniki

Wymieszaną masę przekładamy z miski do prostokątnej podłużnej foremki, najlepsza będzie do tego silikonowa. 

Wkładamy do zamrażarki na ok 20 min, aby masa nam stwardniała. Wyjmujemy z zamrażarki i foremki i kroimy na kawałki.

Każdy kawałek obtaczamy w całości lub z jednej strony w rozpuszczonej czekoladzie.

(Batony są lekko zmrożone więc czekolada szybko zastyga i fajnie obserwuje się tą zmianę:-) Batoniki po kilku minutach gotowe. Miżna posypać szcyptą soli, co podkręci słodki smak batoników

  1. Kulki mocy

Wymieszaną masę porcjujemy dzieciom po garści. Dzieci lepią z nich np. jedną duża lub jeszcze lepiej – po 2 mniejsze kulki dla siebie. Gdy kulki są gotowe, moczymy lub obtaczamy całe w rozpuszczonej czekoladzie i odkładamy na papierowe papilotki. Można posypać wiórkami kokosowymi. Gotowe po kilku minutach. Mrożona masa powoduje, że czekolada bardzo szybko nam zastyga bez konieczności wkładania kulek do lodówki. 

Z tego przepisu wychodzi średnio ok 6 batoników lub 12 kulek mocy. W zależności od foremki i jak pokroisz batoniki, lub jak duże kulki uformujecie z dziećmi 🙂

Leave a Comment