Fascynuje mnie w zdrowym odżywianiu to, że często zdrowe przepisy są szybsze i łatwiejsze w wykonaniu niż te z naszej tradycyjnej kuchni. Zrobić dobry sernik lub upiec biszkopt czy drożdżówkę to nie lada wyzwanie. Bynajmniej dla mnie 🙂 Pokochałam warzywne ciasta, bo są szybkie i proste. A najbardziej polubiłam wszelkie kulki mocy i batoniki bez pieczenia, bo są ekspresowe i idealne na warsztaty grupowe z dziećmi.
Dziś mam dla Ciebie propozycję na malinowe słodkości z czekoladą z 3 składników
Przepis: wegański (wtedy wybieramy wegańską czekoladę do polewy), bezglutenowy, bez rafinowanego cukru, bez pieczenia, prosty i mega smaczny. Idealny przepis na stymulującą i rozwijająca zabawę z dziećmi – owocującą bliższa więzią z naszą pociechą. Idealny na warsztaty nawet w dużej czy wiekowo zróżnicowaną grupę dzieci.
Składniki i wykonanie:
Batoniki / kulki mocy:
- 2 szklanki mrożonych malin lub innych leśnych owoców
- 1 szklanka wiórków kokosowych
- 1/2 szklanki suszonych daktyli
- (opcjonalnie 1 łyżka roztopionego oleju kokosowego)
Polewa:
- 100g tabliczki gorzkiej czekolady
- 1 łyżka oleju kokosowego
Rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej. Czyli kawałki czekolady wkładamy do miski, którą stawiamy nad wrzątkiem z wodą i na średnim ogniu trzymamy aż do rozpuszczenia czekolady.
Wykonanie:
- Batoniki
Wymieszaną masę przekładamy z miski do prostokątnej podłużnej foremki, najlepsza będzie do tego silikonowa.
Wkładamy do zamrażarki na ok 20 min, aby masa nam stwardniała. Wyjmujemy z zamrażarki i foremki i kroimy na kawałki.
Każdy kawałek obtaczamy w całości lub z jednej strony w rozpuszczonej czekoladzie.
(Batony są lekko zmrożone więc czekolada szybko zastyga i fajnie obserwuje się tą zmianę:-) Batoniki po kilku minutach gotowe. Miżna posypać szcyptą soli, co podkręci słodki smak batoników
- Kulki mocy
Wymieszaną masę porcjujemy dzieciom po garści. Dzieci lepią z nich np. jedną duża lub jeszcze lepiej – po 2 mniejsze kulki dla siebie. Gdy kulki są gotowe, moczymy lub obtaczamy całe w rozpuszczonej czekoladzie i odkładamy na papierowe papilotki. Można posypać wiórkami kokosowymi. Gotowe po kilku minutach. Mrożona masa powoduje, że czekolada bardzo szybko nam zastyga bez konieczności wkładania kulek do lodówki.
Z tego przepisu wychodzi średnio ok 6 batoników lub 12 kulek mocy. W zależności od foremki i jak pokroisz batoniki, lub jak duże kulki uformujecie z dziećmi 🙂