Pokochałam to wegańskie i bezglutenowe ciasto! Jest szybkie, bardzo pożywne i smaczne. Dzięki dużej zawartości orzechów, jest to świetna zdrowa przekąska dla dzieci, i nie tylko! Orzechy należą do najbardziej wartościowej grupy bakalii pod względem wartości odżywczych. Zawierają korzystne dla naszego zdrowia nienasycone kwasy tłuszczowe i bardzo dużo witamin: szczególnie z grupy B oraz E. A także mnóstwo składników mineralnych jak: wapń, fosfor, potas, magnez, żelazo i cynk.

Przepis można także wielorako modyfikować. Do bazy można użyć dowolnych orzechów lub nasion. Do masy owocowej użyłam malin, ale równie dobrze sprawdzą się inne owoce leśne jak np. jeżyny, na które mamy teraz sezon.

Kolejną zaletą tego ciasta jest to, że nie wymaga pieczenia i musi być schłodzone, stąd idealne na lato. I na tym nie koniec. Najważniejsza korzyść to taka, że ciasto mogą jeść wszyscy, czyli osoby na diecie wegańskiej czy bezglutenowej oraz takie, które unikają rafinowanego cukru. Serwując to ciasto na przyjęciu/grillu, masz pewność, że każdy będzie mógł je spróbować, a do tego gwarantuję Tobie, że każdemu na pewno zasmakuje. 

Składniki i wykonanie:

Warstwa dolna

  • 1 szklanka mielonych migdałów
  • 1/3 szklanki gorzkiego kakao
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych
  • 4 łyżki stopionego oleju kokosowego
  • 1/2 szklanki daktyli (wcześniej namoczonych na 5-10 minut w cieplej wodzie, potem odsączonych) 

Zalej szklankę daktyli wrzącą wodą i pozostaw tak namoczone na 5-10 minut. Zmieszaj migdały, kakao i wiórki kokosowe w misce. Dodaj do nich olej kokosowy oraz odsączone daktyle (1/2 szklanki). Zblenduj wszystko razem na gładką masę. Przełóż masę do kwadratowej lub prostokątnej foremki na ciasto. Ja używam foremki silikonowej (jest lekka, łatwo się ją myję i łatwo zmieścić w zamrażalce, a potem bardzo łatwo wyjąć z niej ciasto). Włóż do zamrażarki na czas przygotowywania kolejnych warstw tego ciasta. 

Warstwa owocowa 

  • 2 szklanki świeżych lub mrożonych malin/jeżyn
  • 2/3 szklanki nerkowców, moczone przez noc lub przez około godzinę w gorącej wodzie
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych
  • 1/3 szklanki daktyli (wcześniej namoczonych na 5-10min w cieplej wodzie, potem odsączonych) lub miód w tych samych proporcjach
  • 1 łyżka nasion chia
  • 1 łyżka oleju kokosowego

Połącz i zblenduj wszystkie składniki, z wyjątkiem nasion chia, aż do uzyskania gładkiej masy. Na samym końcu dodaj nasiona chia i dokładnie wymieszaj. Posmakuj i ewentualnie dosłodź według uznania. Przełóż do foremki na gotowy już spód. 

Warstwa czekoladowa (polewa) 

  • 1/2 szklanki masła kokosowego (lub oleju kokosowego, ale wyniki będą nieco inne)
  • 1/2 szklanki gorzkiego kakao
  • 1/4 szklanki miodu

Roztop masło lub olej kokosowy, dodaj resztę składników i dokładnie wymieszaj. Nalej gotową polewę na wastwę owocową i włóż ją z powrotem do zamrażarki lub lodówki, aby ciasto stwardniało (około 2 godziny w zamrażalce lub dłużej w lodówce). 

Przechowywać pokrojone na kawałki w zamrażarce i wyjąć około 15 minut przed podaniem. Czas rozmrażania zależy od tego, jak duże pokroiłaś kawałki. 

Wskazówki: 

  • Zamiast migdałów lub nerkowców możesz użyć innych dowolnych orzechów. Jednak nerkowce są najlepsze na masę środkową bo są bardziej kremowe i słodkie od innych orzechów. 
  • Maliny świetnie się tutaj sprawdzają, ale śmiało można wykorzystać tutaj jagody lub truskawki albo mieszankę ulubionych jeżyn.  

Jeśli podoba się Tobie przepis i interesują cię inne szybkie i zdrowe przepisy bez użycia rafinowanego cukru i wzbogacone w wartości odżywcze i błonnik dzięki dodanym warzywom, koniecznie zobacz mojego Ebooka.