Kto nie lubi gofrów? Myślę, że większość z nas chętnie się nimi zajada. Tak jak i lody, znamy  gofry głównie w wersji na słodko z owocami lub bitą śmietaną. A otóż gofry, tak jak i naleśniki, świetnie wychodzą i smakują w wersji wytrawnej z warzywami w roli głównej. Świetna pożywna i zdrowa przekąska dla najmłodszych. Przepisów są setki i warto je wypróbować. Na początek jeden z bardziej tradycyjnych przepisów. Potem podzielę się z wami przepisami na gofry z kaszy czy w wersji wegańskiej.

Zaletą gofrów jest, to ze są dość szybkie i łatwe. Zrobisz kilka, a będziesz w stanie sama wymyśleć swój przepis i robić je „na oko.” Tak samo jak to jest z naleśnikami. Gdy robimy je po raz pierwszy, ścisłe trzymamy się przepisu, a potem robimy błyskawicznie„na oko”. Tak było bynajmniej u mnie;-)

Warto eksperymentować i dodawać warzywa do dań i przekąsek, które nie znamy w wersji warzywnej. Jeśli jeszcze nie próbowałaś gofrów w wersji wytrawnej, gwarantuję, że zasmakują tobie i twojej rodzinie. Spróbuj i daj znać jak smakowały

Składniki:

  • 2 średnie (ok. 220 g) marchewki (lub np. korzeń pietruszki)

  • 1 średni (ok. 259 g) słodki ziemniaki

  • 3/4 szklanki (120g) ulubionego sera (startego) 

  • 1/2 szklanki (70 g) zwykłej mąki razowej lub orkiszowej

  • 2 szczypiorki, drobno posiekane

  • 1 łyżka posiekanej świeżej pietruszki

  • 3 jajka

  • 1 łyżka oleju

Wykonanie:

Obierz warzywa i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Dodać startą marchewkę, słodki ziemniak, ser, cebulę wiosenną, natkę pietruszki i mąkę razową do masy jajecznej. Dodaj łyżkę oleju. Dobrze wymieszaj.

Wysmaruj gofrownicę olejem i podgrzej do średniego ustawienia (jeśli ma ustawienia). Nałóż masę na środek maszyny do wafli pokrywając 2/3 tafli. Zamknij i piec przez ok. 5 minut. Gotowe wafle wyjąć z maszyny do wafli i umieścić na kratce.