Składniki:

    • 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
    • 1/3 szklanki mąki pszennej jasnej 
    • 1/2 lub 3/4 szklanki pasty daktylowej
    • 1 1/2 łyżeczka sody oczyszczonej
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 2 łyżeczki cynamonu
    • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
    • 1/2 łyżeczki soli
    • 2/3 szklanki oleju rzepakowego
    • 4 jajka, roztrzepane
    • 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich (opcjonalnie)
    • 1 szklanka posiekanych, odsączonych ananasów (z puszki lub świeżych)
    • 1 1/2 szklanka startej na średnich oczkach marchewki
    • 1/2 szklanki swiezych buraków startych na średnich oczkach 

    (lub tylko 2 szklanki marchewki)

Wykonanie ciasta:

W jednym naczyniu wymieszać składniki suche: mąkę, sól, proszek, sodę, przyprawy. W drugim naczyniu roztrzepać jajka z olejem i pastą daktylową. Połączyć zawartość obu naczyń, dodać marchewkę, buraki, orzechy i ananasy, wymieszać łyżką.

Formę o średnicy 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Do formy wyłożyć ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 180ºC przez 40 – 45 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić w formie, następnie wyjąć i wystudzić na kratce. 

Jeśli podoba się Tobie przepis i interesują cię szybkie i zdrowe przepisy bez użycia rafinowanego cukru oraz wzbogacone w wartości odżywcze i błonnik – zapraszam do mojego Ebooka.