Warzywne Ciasta logo

Muffinki kasztanowo-szpinakowe

by admin
Muffinki kasztanowo-szpinakowe

To jest zielona kombinacja podobnego przepisu z wykorzystaniem kasztanów, który znajdziesz tutaj. Przepis szybki i bezglutenowy.

Ja kocham kolor zielony i kocham dodawać wartości odżywczych wypiekom, stąd pomysł na dodanie szpinaku. Pomimo iż to ciasto jest już pożywne dzięki wspaniałym właściwościom kasztanów jadalnych, to postanowiłam jeszcze bardziej je wzbogacić w dobroczynne witaminy. I tak oto powstały te babeczki. Krem do kompletu także zielony i szpinakowy i naprawdę bardzo smaczny.  

Ciasto:

  • 250 g pieczonych lub ugotowanych kasztanów jadalnych  (czyli ok. 400-500 g w łupinkach)
  • 3 jajka
  • 2 łyżki miodu lub syropu z agawy
  • 1 garść świeżego szpinaku
  • 1 łyżka soku z cytryny (opcjonalnie, podkreśla zielony kolor)
  • 1 łyżka oleju roślinnego    

1. Jeśli używamy surowych kasztanów, to zaczynamy od nich. Kasztany ugotować lub upiec, obrać z łupinek i zblendować. Można użyć gotowych ze sklepu, czyli już ugotowanych kasztanów. 

2. Teraz zabieramy się za ‘mokre’ składniki. Do głębokiego naczynia lub robota kuchennego dodać jedno całe jajko, olej, cytrynę i szpinak. Zblendować na gładki mus.    

3. Kolejny krok to jajka. Dwa żółtka wymieszać z wybranym słodzidłem i ubić mikserem na puszystą masę. Dodać do niej zmielone kasztany i szpinakowy mus (czyli krok 1 i 2 powyżej).  

4. Na końcu ubijamy pianę z białek. Białko z dwóch jajek ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Gdy gotowe, dodajemy ją delikatne do pozostałej masy.  

Nałożyć ciasto do foremek muffinkowych do 3/4 wysokości. Piec 25 minut w temperaturze 180°C (opcja góra dół). 

Zielony krem szpinakowy:

  • 200 g serka mascarpone lub innego serka śmietankowego
  • 1-2 łyżki miodu lub syropu z agawy
  • 1 garść świeżego szpinaku
  • 1 łyżka roztopionego oleju kokosowego (lub masło)

Wszystkie składniki zblendować razem i gotowe.

Kilka wskazówek:

  • Do słodzenia można użyć pasty daktylowej. Ja wyjątkowo tego nie zrobiłam, aby uzyskać ładny zielony kolor.
  • Kwestia słodzenia także pozostaje dowolna. My nie lubimy zbyt słodkich wypieków i nie chcemy do takiego smaku przyzwyczajać dzieci. Ponadto, dzięki temu inne smaki, jak smak kasztanów jest bardziej wyczuwalny. A kasztany same w sobie są smaczne i słodkie.
  • Szpinak, który eksperymentalnie dodałam do tego przepisu, można śmiało dodawać do wielu wypieków i będzie nowy pożywny przepis 🙂 Dzieci, które na co dzień obcują z zielonym kolorem, będą chętnie jadły zielone warzywka w różnej postaci i na surowo.  

Leave a Comment