To jest zielona kombinacja podobnego przepisu z wykorzysaniem kasztanów, który znajdziesz tutaj. Przepis szybki i bezglutenowy.

Ja kocham kolor zielony i kocham dodawać wartości odżywczych wypiekom, stąd pomysł na dodanie szpinaku. Pomimo, iż to ciasto jest już pożywne dzięki wspaniałym właściwościom kasztanów jadalnych, to postanowiłam jeszcze bardziej je wzbogacić w dobroczynne witaminy. I tak oto powstały te babeczki. Krem do kompletu także zielony i szpinakowy i na prawdę bardzo smaczny.  

CIASTO:   

  • 250 g pieczonych lub ugotowanych kasztanów jadalnych (czyli ok 400-500g w łupinkach)
  • 3 jajka
  • 2 łyżki miodu lub syropu z agawy 
  • 1 garść świeżego szpinaku 
  • 1 łyżka soku z cytryny (opcjonalnie, podkreśla zielony kolor)
  • 1 łyżka oleju roślinnego    

1. Jeśli używamy surowych kasztanów to zaczynamy od nich. Kasztany ugotować lub upiec, obrać z łupinek i zblendować. Można użyć gotowych ze sklepu, czyli już ugotowanych kasztanów. 

2. Teraz zabieramy się za ‚mokre’ składniki. Do głębokiego naczynia lub robota kuchennego dodać jedno całe jajko, olej, cytrynę i szpinak. Zblendować na gładki mus.    

3. Kolejny krok to jajka. Dwa żółtka wymieszać z wybranym słodzidłem i ubić mikserem na puszystą masę. Dodać do niej zmielone kasztany i szpinakowy mus (czyli krok 1 i 2 powyżej).  

4. Na końcy ubijamy pianę z białek. Białko z dwóch jajek ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Gdy gotowe, dodajemy ją delikatne do pozostałej masy.  

Nałożyć ciasto do foremek muffinkowych do 3/4 wysokości. Piec 25 minut w temperaturze 180 °C (opcja góra dół).   

ZIELONY KREM SZPINAKOWY   

  • 200g serka mascarpone lub innego serka śmietankowego 
  • 1-2 łyżki miodu lub syropu z agawy 
  • 1 garść świeżego szpinaku 
  • 1 łyżka roztopionego oleju kokosowego (lub masło)

Wszystkie składniki zblenować razem i gotowe 

Kilka wskazówek:

  • Do słodzenia można użyć pasty daktylowej. Ja wyjątkowo tego nie zrobiłam, aby uzyskać ładny zielony kolor.
  • Kwestia słodzenia także pozostaje dowolna. My nie lubimy zbyt słodkich wypieków i nie chcemy do takiego smaku przyzwyczajać dzieci. Ponadto, dzięki temu inne smaki, jak smak kasztanów jest bardziej wyczuwalny. A kasztany same w sobie są smaczne i słodkie.  
  • Szpinak, który eksperymentalnie dodałam do tego przepisu, można śmiało dodawać do wielu wypieków i będzie nowy pożywny przepis 🙂 Dzieci, które na co dzień obcują z zielonym kolorem będą chętnie jadły zielone warzywka w różnej postaci i na surowo.  

 

Jeśli podoba się Tobie przepis i interesują cię szybkie i zdrowe przepisy bez użycia rafinowanego cukru oraz wzbogacone w wartości odżywcze i błonnik – zapraszam do mojego Ebooka „Warzywne Ciasta”.