Moje ulubione pierniki, bo z warzywem, czyli pożywne i zdrowsze. A do tego wegańskie, bez rafinowanego cukru i szybkie. A co najważniejsze – latwiejsze do zrobienia niż tradycyjne pierniki. A do tego fajnie pulchniutkie. Czyli same zalety!
Składniki:
-
2 szkl mąki orkiszowej jasnej
-
1 szkl mąki orkiszowej ciemnej
-
1 szklanka musu dyniowego
-
1/2 szkl pasty daktylowej
-
½ szklanki oleju roślinnego
-
3 łyżki przyprawy piernikowej lub cynamon
-
1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Wykonanie:
W jednej misce wymieszać mokre składniki – czyli mus dyniowy, pastę daktylową (lub namoczone daktyle) i olej. Jesli nie masz musu dyniowego i pasty daktylowej, to ugotowane lub upieczone kawałki dyni oraz namoczone daktyle zmieszaj z olejem i zmiksuj blenderem na gładką masę. W drugiej misce wymieszaj pozostałe suche składniki. Wlać ciekłe składniki do suchych, dokładnie wymieszać i wyrobić masę. Wałkować cienko (podsypując blat mąką) i wykrawać foremkami. Piec 10 minut w 180°C.
A tutaj znajdziecie filmik, gdzie pieczemy te pierniki z Olivką w 2018 roku. Olivka miała wtedy 2 latka i juz pięknie i chętnie pomagała 🙂
Wskazówki:
Do połowy masy dodałam 2 łyżki karobu aby zrobić pierniki ‘ala czekoladowe’ i tez pięknie wyszły. Jeśli zastosujesz proporcje składników podane w moim przepisie, pierniki wyjdą tylko lekko słodkie. My takie lubimy, bo wystarcza nam słodycz z polewy czekoladowej, która idealnie tu pasuje. Możesz dodać więcej daktyli, jeśli wolisz słodsze smaki.
Jeśli podoba się Tobie przepis i interesują cię szybkie i zdrowe przepisy bez użycia rafinowanego cukru oraz wzbogacone w wartości odżywcze i błonnik – zapraszam do mojego Ebooka „Warzywne Ciasta”.
Najnowsze komentarze