Owsiane babeczki z pokrzywy i mięty

by admin
owsiane babeczki z pokrzywy

Od dawna chodził mi po głowie przepis na jakieś pyszne ciasto z pokrzyw.

Uwaga, nie liczcie na to, że jak upieczecie te babeczki, to zostanie jakaś na następny dzień.

Uciekają w mgnieniu oka!

Są puszyste, a smaki mięty, pokrzywy i matchy świetnie się łączą. Idealne babeczki na wiosenny piknik na łonie natury.

Do tego super frajda zbierania samej pokrzywy, aby upiec z niej zdrowe babeczki.

Składniki:

  • 2 łyżki herbaty Matcha
  • 1/2 szklanki świeżych liści pokrzywy
  • 1/2 szklanki świeżych liści mięty
  • 2 banany
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki cynamonu w proszku
  • 1 łyżeczka imbiru w proszku
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 4 łyżki oleju
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 1/2 szklanki mąki orkiszowej lub gryczanej
  • 1/2 szklanki miodu lub kilka łyżek pasty daktylowej (ok. 4 łyżek)
  • 3 łyżki wody
  • 3/4 szklanki jogurtu greckiego
  • 1 łyżeczka soli himalajskiej
  • szczypta mielonego pieprzu

Nadzienie: 

  • Garść rodzynek lub pokrojonych drobno daktyli
  • Garść żurawiny
  • Garść pokrojonych orzechów np. włoskich

Wykonanie ciasta:

Wrzuć wszystkie składniki do miski i zblenduj razem na gładką masę. Masa nie powinna być ani zbyt płynna, ani za gęsta. Gdyby było za gęste, dodaj trochę wody lub dowolnego mleka.

Wymieszaj i wypełnij nimi foremki na babeczki w proporcji ¾ foremki. Posyp wierzch płatkami owsianymi. Świetnie smakują także oblane gorzką czekoladą

Piec 20 minut w 180°C 

Leave a Comment