Od dawna chodził mi po głowie przepis na jakieś pyszne ciasto z pokrzyw.
Uwaga, nie liczcie na to, że jak upieczecie te babeczki, to zostanie jakaś na następny dzień.
Uciekają w mgnieniu oka!
Są puszyste, a smaki mięty, pokrzywy i matchy świetnie się łączą. Idealne babeczki na wiosenny piknik na łonie natury.
Do tego super frajda zbierania samej pokrzywy, aby upiec z niej zdrowe babeczki.
Składniki:
- 2 łyżki herbaty Matcha
- 1/2 szklanki świeżych liści pokrzywy
- 1/2 szklanki świeżych liści mięty
- 2 banany
- 2 jajka
- 2 łyżeczki cynamonu w proszku
- 1 łyżeczka imbiru w proszku
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 4 łyżki oleju
- 1 szklanka płatków owsianych
- 1/2 szklanki mąki orkiszowej lub gryczanej
- 1/2 szklanki miodu lub kilka łyżek pasty daktylowej (ok. 4 łyżek)
- 3 łyżki wody
- 3/4 szklanki jogurtu greckiego
- 1 łyżeczka soli himalajskiej
- szczypta mielonego pieprzu
Nadzienie:
- Garść rodzynek lub pokrojonych drobno daktyli
- Garść żurawiny
- Garść pokrojonych orzechów np. włoskich
Wykonanie ciasta:
Wrzuć wszystkie składniki do miski i zblenduj razem na gładką masę. Masa nie powinna być ani zbyt płynna, ani za gęsta. Gdyby było za gęste, dodaj trochę wody lub dowolnego mleka.
Wymieszaj i wypełnij nimi foremki na babeczki w proporcji ¾ foremki. Posyp wierzch płatkami owsianymi. Świetnie smakują także oblane gorzką czekoladą
Piec 20 minut w 180°C