Owsiane ciastka ze szpinakiem

by admin

Ekspresowe owsiane ciastka z czterech składników. 

W przepisie są 3 jabłka.

Dla urozmaicenia można dowolnie modyfikować przepis i np. jedno z jabłek zastąpić jedną marchewką czy małą cukinią. Można dodać kakao lub karob, aby zrobić z nich ciastka czekoladowe. 

Składniki:

  • 3 duże jabłka 
  • 1 szklanka płatków owsianych (100 g)
  • 1 szklanka migdałów/ lub nerkowców  (150 g)
  • garść świeżego szpinaku

Wykonanie: 

Namocz migdały/nerkowce na 15 min w gorącej wodzie, w dwukrotnej objętości orzechów.  Odlej wodę. Dodaj obrane i pokrojone jabłka oraz płatki owsiane, umyty szpinak. Umieść wszystko w robocie kuchennym i miksuj przez kilka minut, aż się składniki połączą.

Rozłóż na patelni o wymiarach około 20 x 30 cm wyłożonej nieprzywierającym papierem. Piec przez pół godziny w 190°C . Wyjmij z piekarnika i pozostaw do stwardnienia na 10 minut.

Opcjonalnie dodaj posiekaną gorzką czekoladę lub inne ulubione orzechy czy pestki słonecznika. Przechowuj w lodówce i zjedz w ciągu 5 dni.

Leave a Comment

2 komentarze

Kamila 08/04/2020 - 11:43

To jest to, czego szukam od dawna, dawna! Widzę tu mnóstwo przepisów bez cukru, bez tłuszczu. Jestem zachwycona. Już dziś wjechały pierwsze ciasteczka. Dziękuję!

Reply
admin 08/04/2020 - 20:54

Cieszę się bardzo, że przepisy sę spodobały. Dziękuję za przemiły komentarz 🙂

Reply