Ekspresowe owsiane ciastka z czterech składników.
W przepisie są 3 jabłka.
Dla urozmaicenia można dowolnie modyfikować przepis i np. jedno z jabłek zastąpić jedną marchewką czy małą cukinią. Można dodać kakao lub karob, aby zrobić z nich ciastka czekoladowe.
Składniki:
- 3 duże jabłka
- 1 szklanka płatków owsianych (100 g)
- 1 szklanka migdałów/ lub nerkowców (150 g)
- garść świeżego szpinaku
Wykonanie:
Namocz migdały/nerkowce na 15 min w gorącej wodzie, w dwukrotnej objętości orzechów. Odlej wodę. Dodaj obrane i pokrojone jabłka oraz płatki owsiane, umyty szpinak. Umieść wszystko w robocie kuchennym i miksuj przez kilka minut, aż się składniki połączą.
Rozłóż na patelni o wymiarach około 20 x 30 cm wyłożonej nieprzywierającym papierem. Piec przez pół godziny w 190°C . Wyjmij z piekarnika i pozostaw do stwardnienia na 10 minut.
Opcjonalnie dodaj posiekaną gorzką czekoladę lub inne ulubione orzechy czy pestki słonecznika. Przechowuj w lodówce i zjedz w ciągu 5 dni.
2 komentarze
To jest to, czego szukam od dawna, dawna! Widzę tu mnóstwo przepisów bez cukru, bez tłuszczu. Jestem zachwycona. Już dziś wjechały pierwsze ciasteczka. Dziękuję!
Cieszę się bardzo, że przepisy sę spodobały. Dziękuję za przemiły komentarz 🙂