Warzywne Ciasta logo

Pasta daktylowa

by admin
Pasta daktylowa

Moim zdaniem pasta daktylowa to najlepszy słodzik do wszelkiego rodzaju ciast, koktajli czy deserów. 

Ja używam jej bardzo dużo, dlatego zwykle przygotowuję większą ilość za jednym razem.

Proponuję od razu zrobić większą ilość i przechowywać w lodówce lub zamrozić, tak, aby w każdej chwili móc sięgnąć po ten jeden z najzdrowszych zastępników cukru.

Sposób przygotowania:

Suszone daktyle (np. 1 szklanka) zalewamy wrzątkiem do pełna. Gdy daktyle trochę zmiękną (po ok.5 min), odlewamy połowę zawartości wody. Miksujemy daktyle z pozostałą zawartością wody na gładką pastę.

Jeśli planujemy zrobić za jednym razem więcej pasty, wystarczy trzymać się proporcji: daktyle namoczone do połowy wodą, blendujemy na gładką masę. Można mrozić. W lodówce świeża pasta wytrzyma spokojnie jeden tydzień.

UWAGA: Kupując suszone daktyle, warto wybierać te bez dodatku siarki. Najbardziej opłaca się kupować daktyle w większym opakowaniu w wybranym sklepie online. Taka opcja wychodzi najbardziej opłacalna.