Moim zdaniem najlepszy słodzik do wszelkiego rodzaju ciast, koktajli czy deserów.  Ja używam jej bardzo dużo, dlatego zwykle przygotowuję większą ilość za jednym razem. Proponuję od razu zrobić większą ilość i przechowywać w lodówce lub zamrozić, tak, aby w każdej chwili móc sięgnąć po ten jeden z najzdrowszych zastępników cukru. 

Suszone daktyle (np. 1 szklanka) zalewamy wrzątkiem do pełna. Gdy daktyle trochę zmiękną (po ok.5 min) odlewamy połowę zawartości wody. Miksujemy daktyle z pozostałą zawartością wody na gładką pastę.

Jeśli planujemy zrobić za jednym razem więcej pasty, wystarczy trzymać się proporcji: daktyle namoczone do połowy wodą, blendujemy na gładką masę. Można mrozić. W lodówce świeża pasta wytrzyma spokojnie jeden tydzień. 

UWAGA: Kupując suszone daktyle, warto wybierać te bez dodatku siarki. Najbardziej opłaca się kupować daktyle w większym opakowaniu w wybranym sklepie online. Taka opcja wychodzi najbardziej opłacalna.