Najszybsze, a zarazem najłatwiejsze chyba ciasto pod słońcem i do tego mega pyszne, pulchne i wilgotne. Kto by pomyślał, ze z pomidora można upichcić małe co nie co 🙂 A można też nie dodać żadnego słodzika i będzie pyszny pulchny chlebek pomidorowy. Opcji jest wiele, aby delektować się tym pożywnym i nietuzinkowym wypiekiem.

Składniki:

  • 1 szklanka pomidorów z puszki (najlepiej krojonych)
  • 1 duży banan
  • ½ szklanki oleju
  • ½ szklanki pasty daktylowej (4-6 łyżek)
  • 2 szklanki mąki razowej
  • 1 łyżeczka sody
  • ½ łyżeczki proszki do pieczenia
  • 2 łyżeczki przyprawy piernikowej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli

Wykonanie ciasta:

W osobnym  naczynia rozdrobnić widelcem banana, dodać szklankę pomidorów z puszki, olej, pastę daktylową i dokładnie zmiksować. Miksować chwilkę aby uzyskać gęsta i puszysta masę. Osobno w dużej misce dokładnie wymieszać wszystkie suche składniki. Do suchych składników wlać mokre i bardzo krótko wymieszać.

Piec przez 40 – 50 minut na złoty kolor w 180°C 

Pomocne wskazówki

  • Można dodać kakao (2 – 3 łyżki), aby powstało ciasto czekoladowe

  • Można pominąć banana i wtedy dajemy tylko 1 ½ szklanki mąki, resztę składników bez zmiany

  • Ja lubię dodawać wartość odżywczą ciastom i w tym cieście dobrze się sprawdza dodanie pokrojonych orzechów, pistacji lub np. słonecznika Rodzynki czy kawałki gorzkiej czekolady tez będą tu pasować