Najszybsze, a zarazem najłatwiejsze chyba ciasto pod słońcem i do tego mega pyszne, pulchne i wilgotne. Kto by pomyślał, ze z pomidora można upichcić małe co nie co 🙂 A można też nie dodać żadnego słodzika i będzie pyszny pulchny chlebek pomidorowy. Opcji jest wiele, aby delektować się tym pożywnym i nietuzinkowym wypiekiem.
Składniki:
- 1 szklanka pomidorów z puszki (najlepiej krojonych)
- 1 duży banan
- ½ szklanki oleju
- ½ szklanki pasty daktylowej (4-6 łyżek)
- 2 szklanki mąki razowej
- 1 łyżeczka sody
- ½ łyżeczki proszki do pieczenia
- 2 łyżeczki przyprawy piernikowej
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta soli
Wykonanie ciasta:
W osobnym naczynia rozdrobnić widelcem banana, dodać szklankę pomidorów z puszki, olej, pastę daktylową i dokładnie zmiksować. Miksować chwilkę aby uzyskać gęsta i puszysta masę. Osobno w dużej misce dokładnie wymieszać wszystkie suche składniki. Do suchych składników wlać mokre i bardzo krótko wymieszać.
Piec przez 40 – 50 minut na złoty kolor w 180°C
Pomocne wskazówki
-
Można dodać kakao (2 – 3 łyżki), aby powstało ciasto czekoladowe
-
Można pominąć banana i wtedy dajemy tylko 1 ½ szklanki mąki, resztę składników bez zmiany
-
Ja lubię dodawać wartość odżywczą ciastom i w tym cieście dobrze się sprawdza dodanie pokrojonych orzechów, pistacji lub np. słonecznika Rodzynki czy kawałki gorzkiej czekolady tez będą tu pasować
Czy mogę użyć gęstej passata zamiast pomidorów z puszki?
Passata jest z reguły z przyprawami, więc na ciasto się nie nadaje ale na chlebek pomidorowy tak.
Jeśli jest to passata taka bez przypraw to śmało może zastąpić pmoidory w puszce bo one po zmiksowaniu to praktycznie tak samo. Jeśli passata jest bardzo gęsta, to polecam dodać 2 łyżki wody i 2 łyżki oleju do przepisu.Powodzenia 🙂
Dzięki za odpowiedź! Mam passatę z samych pomidorów, nawet bez soli, więc wiem już, jakie ciacho wjedzie 🙂
Czy zamiast pasty daktylowej można użyc innego słodzidła? Jeśli tak, co proponujesz? 🙂
Jak najbardziej można użyć innego ulubionego słodzidła.Praktycznie każdego. Ja polecam najbardziej pastę daktylową, którą łatwo się robi. W tym przepisie wystarczy dodać namoczone suszone daktyle lub zamiast ich namoczone (na kilka minut w cieplej wodzie) rodzynki lub np.suszone śliwki i zblendwać je razem z olejem i mokrymi składnikami, które potem dodajemy do suchych i gotowe 😉
Cudownie! Dziękuję za odpowiedź! 🙂
nie ma za co 🙂 smaczności 🙂