Drożdżowe precle są pyszne zarówno na słodko np. z cynamonem lub na słono posypane morską solą. Jest to elastyczne ciasto drożdżowe, z którym bardzo miło się pracuje. Dzieci pokochają tę zabawę.
Precelki dla dzieci choć trochę pracochłonne, bo ich przygotowanie składa się z kilku etapów, warte są zachodu. Gotowe ciasto najpierw się obgotowuje, następnie piecze w bardzo wysokiej temperaturze. Wszystko po to, by uzyskać tę niepowtarzalną ciemno-złoto-brązową skórkę, i mięciutkie pulchne ciasto. Smaczne zarówno na gorąco, od razu po wyjęciu z piekarnika, jak i na zimno. Choć przyznam, że zjedzone zaraz po upieczeniu, smakują najlepiej i nie przebiją ich żadne kupne precelki.
Ale co najważniejsze, jeśli jeszcze nigdy nie robiliście precelek, to ich przygotowanie wcale nie jest takie trudne, jak się to może wydawać. Ja uwielbiam ciasta drożdżowe za smak i wartości odżywcze, jednak nie robię ich za często, bo u mnie królują jednak ekspresowe przepisy. Jednak od czasu do czasu lubię upiec coś innego, a Olivia bardzo lubi precelki. Dużo bardziej niż tradycyjne ciasta.
Jak wiecie, lubię dodawać wartości odżywczych wszystkiemu, co piekę, stąd postanowiłam też przemycić jakieś warzywko do precelek.
Padło na szpinak tym razem. Bałam się trochę, że ciasto mi nie wyjdzie, ale spróbowałam. Warto było, bo precelki wyszły smaczne i pięknie wyglądały. Co prawda bardziej przypominają kształtem bułeczki niż precelki, ale nadal śliczne i fajnie zielone 🙂
Składniki:
Do ciasta:
- 1,5 szklanki letniej wody
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżeczki soli
- 7 g suchych drożdży lub 14 g drożdży świeżych
- 4,5 szklanki mąki pszennej
- 55 g masła, roztopionego
- 2 kulki mrożonego szpinaku lub garść świeżego
Ponadto
- 2 litry wody
- 4 łyżki sody oczyszczonej
- do posypania: sól morska, mak, posiekane drobno orzechy lub nasiona, drobny cukier wymieszany z cynamonem (dodatkowo w wersji słodkiej rozpuszczone masło do posmarowania precli)
- żółtko roztrzepane (do posmarowania precli przed pieczeniem)
Wykonanie:
1. Masło roztopić i dodać do niego szpinak, zblendować na gładką masę.
2. Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami lub drożdżowym rozczynem.
Jak zrobić rozczyn ze świeżych drożdży:
- 14 g drożdży świeżych
- 1/2 łyżka cukru
- 1/2 szklanki letniego mleka
- 1 1/2 łyżki mąki pszennej
Rozkruszyć drożdże do garnuszka, zasypać cukrem i zalać letnim mlekiem. Ważne, aby temperatura nie była zbyt wysoka, bo zabije drożdże. Wymieszać do rozpuszczenia się drożdży. Dodać mąkę i ponownie dobrze wymieszać. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, około 15-20 minut.
3. Po wymieszaniu drożdży lub rozczynu z mąką dodać resztę składników (oprócz masła ze szpinakiem) i wyrobić ciasto. Roztopiony tłuszcz dodajemy na samym końcu. Powinno być letnie, nie zimne ani nie ciepłe (temperatura podobna do temperatury rozczynu z drożdży). Wyrobić ciasto by było miękkie i elastyczne (wyrabiać przez kilka minut). Uformować z niego kulę, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1,5 godziny).
4. W szerokim garnku zagotować wodę z sodą oczyszczoną.
5. Wyrośnięte ciasto wyjąć z miski, krótko wyrobić i podzielić na 8-10 równych części. Z każdej części uformować wałeczek o długości 50-60 cm. Uformować na kształt precla, odłożyć na talerzyk oprószony mąką. Po skończeniu formowania precelków zacząć je gotować, zaczynając od precelka uformowanego najwcześniej.
6. Delikatnie kłaść precelki (każdy następny po wyjęciu poprzedniego) na wrzącą wodę i gotować około 30 sekund. Wyjąć dużą łyżką cedzakową, ułożyć z powrotem na blaszce. W ten sposób ugotować wszystkie precelki.
7. Precle posmarować żółtkiem roztrzepanym z wodą, posypać solą morską, makiem lub pokruszonymi orzechami. Precle, które chcemy w wersji słodkiej, niczym nie posypujemy. Po upieczeniu posmarować roztopionym masłem i obtoczyć w cynamonowym cukrze.
8. Rozgrzać piekarnik do 230ºC. Piec precelki przez około 15 minut do mocno złotego brązu. Wyjąć, wystudzić na kratce.