Szybki sernik, który jest zdrowy i smaczny?

A dlaczego by nie. Sernik można zrobić z jogurtu czy serków śmietankowych. Taki domowy będzie zawsze dużo zdrowszy niż ten kupny, zawierający spulchniacze i toną cukru. 

Piekąc sernik w domu to ty decydujesz z jakich składników go stworzysz. Od ciebie zależy ile cukru i w jakiej postaci wystąpi w danym wycieku.  

Składniki:

CIASTO – CZEKOLADOWY SPÓD:

  • 100g płatków owsianych (1 szklanka)
  • 100g mielonych migdałów (1 szklanka)
  • 1/2 szklanki pasty daktylowej
  • 3 łyżki gorzkiego kakao
  • 3 łyżki masła orzechowego

Płatki owsiane zblendować na drobno. To samo można zrobić z orzechami, jeśli używamy innych niż mielone (np. jak tu – migdały). Dodać pastę daktylową, masło orzechowe i kakao. Wszystkie składniki dobrze wymieszać. Przełożyć na foremkę do ciasta i wstawić do lodówki na przynajmniej godzinę, aby masa stwardniała ładnie. 

MASA SEROWO-SZPINAKOWA

  • 2 jajka
  • 2 łyżki syropu z agawy
  • 100g serka creme fraiche lub serka mascarpone
  • 500g serka śmietankowego (typu Philadelphia) 
  • garść świeżego szpinaku 
  • 2 łyżki mączki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka spiruliny (opcjonalnie) 
  • 100g gorzkiej czekolady z chilli (opcjonalnie) 

Wykonanie: 

Zblenduj szpinak wraz z serkami śmietankowymi i całymi jajkami do powstania gładkiej masy. Dodaj resztę składników (oprócz czekolady). Wymieszaj dokładnie łyżką lub mikserem na wolnych obrotach.  Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, dodać do połowy masy serowo-szpinakowej. Delikatnie mieszając. 

Wylej na foremkę masę serowo-szpinakową, a na koniec masę serowo-czekoladową (lub tylko masę serowo-szpinakową jeśli pieczemy wersję bez czekolady). Użyj foremki o takim samym kształcie i wielkości jak foremka użyta do zrobieni spodu do ciasta. Piec w piekarniku 45 minut w 150C . 

Ciasto po wyjęciu powinno być upieczone, ale nie sztywne. Po ok.30 minutach gdy ostygnie, wstawić ciasto do lodówki na 3-4 godziny aby zesztywniało. 

Potym czasie, przenieść tą warstwę serową na spód ciasta czekoladowego.  

Jeśli podoba się Tobie przepis i interesują cię szybkie i zdrowe przepisy bez użycia rafinowanego cukru oraz wzbogacone w wartości odżywcze i błonnik – zapraszam do mojego Ebooka „Warzywne Ciasta”.