Jak urządzić zdrowe przyjęcie urodzinowe dla dzieci?

Urodziny to szczególny czas, który pragniemy spędzić wspólnie z rodziną czy przyjaciółmi, których rozpieszczamy pysznym jedzonkiem z tej pięknej okazji. Tak jest bynajmniej u nas 🙂

Zauważyłam, że coraz więcej osób stawia na gotowe produkty, catering lub na przykład zamawia tort z cukierni. Ja jednak – przynajmniej słodkości staram się zrobić sama. Choć przyznam, że fanką robienia tortów nie jestem, bo dekorowanie ciast czy tortów to moja słaba strona.

Jednak ciężko znaleźć zdrowy tort i nic nie przebije domowych wypieków zrobionych własnoręcznie. Ja zawsze robię tort z warzywnych ciast, a jak wiesz, ciasta warzywne są z reguły szybkie i proste w wykonaniu. Wystarczy połączyć suche składniki w jednej misce, warzywo i mokre składniki w  drugiej misce, a następnie połączyć obie masy i gotowe.

Tort taki nie jest tak lekki jak ten z biszkoptu i trudniej go złożyć (w każdym razie dla mnie) za to jest zdrowszy i bardziej pożywny oraz syty. Zje się kawałek, dzięki któremu zaspokoi się ochotę na ‘małe co nieco’ i nie ciągnie nas na więcej i więcej. Warzywne ciasta dzięki warzywom i pełnoziarnistej mące są bogatsze w błonnik i witaminy i dzięki temu są syte i  korzystnie wpływają na nasze jelita i układ trawienny.

Jeśli szykujecie urodziny waszego maluszka, a chcecie aby było smacznie i zdrowo, a zarazem szybko i prosto, zachęcam do wypróbowania moich sprawdzonych i niezawodnych przepisów na bezcukrowe słodkości. 

Przepisy na zdrowe torty

Przepisy na babeczki i mini-tarty

Przepisy na szybkie kulki mocy

A ponadto na funpagu znajdziecie kilka postów o innych przekąskach, które polecam i w przygotowaniu których Olivka aktywnie bierze udział. Przejrzyjcie galerię zdjęć i i filmów i może traficie na coś co was zainspiruje 🙂

Mi się udało zrobić w tym roku wszystko własnoręcznie. Przyznam, że było to małe wyzwanie, mimo że przepisy jakie ja stosuję, zawsze są szybkie i łatwe. Nie jestem fanką ‘stania długo przy garnkach’. Jednak ilość gości i dań wymaga poświecenia czasu w kuchni. Co mi zawsze pomaga i sprawdza się co roku, to przygotowanie części potraw i wypieków wcześniej i ich mrożenie. Mam wielką zamrażalkę i uważam to za najlepszy zakup życia 🙂

Szczególnie ratuje mnie to z tortem. Piekę warstwy tortu tydzień przed i mrożę je, a dzień przed imprezą urodzinową, robię krem i bawię się w dekoracje tortu. Gdyby coś nie wyszło, jest czas i ‘siła’ czy chęci szybko zrobić coś nowego. Przyznam się, że już raz byłam w takiej sytuacji.

Mam nadzieję, że ten wpis zainspiruje cię do przygotowania własnoręcznie tortu lub ciasta urodzinowego. A może i także innych szybkich i zdrowych urodzinowych przekąsek 🙂