CO TO JEST CIASTOTERAPIA – AKADEMII SMAKOSZA

Ciastoterapia to program promujący zalety pieczenia z dziećmi. Ciastoterpaia owocuje nauką samodzielności, kształtowaniem zdrowych nawyków żywieniowych poprzez zabawę oraz lepszy rozwój sensoryczny dzieci. Wspólny czas w kuchni to najlepsza inwestycja w rozwój dziecka na wielu płaszczyznach: 

 

l

ROZWIJAMY UMIEJĘTNOŚCI MANUALNE

BUDUJEMY WIĘŹ Z DZIECKIEM

KSZTAŁTUJEMY ZDROWE NAWYKI ŻYWIENIOWE

DLACZEGO WARTO PIEC Z DZIECKIEM

Z

Pieczenie pozwala rozładować napięcie, poprawia koncentrację i doskonali zdolności manualne.

Z

Idealna okazja do zabawy z dzieckiem procentująca silniejszą więzią z dzieckiem

Z

Współuczestniczenie w kulinarnych przygotowaniach jest dla dzieci wspaniałym przeżyciem. Atmosfera oczekiwania, a następnie próbowanie gotowego smakołyku daje dzieciom wiele radości i satysfakcji.

Z

Przygotowywanie składników pomaga zaprzyjażnić się z nowymi smakami i teksturami różnorakich produktów. W tym warzyw i roślin strączkowych, które są głównymi składnikami w wykorzystywanych przepisach.

Z

Wyrabianie i formowanie ciasta pozwala doskonalić zdolności manualne oraz wspomaga rozwój sensorycnzy dziecka

Z

Pieczenie to także nauka organizacji i planowania poszczególnych czynności.

Z

Dużą przyjemnością jest także dekorowanie wypieków, podczas której dzieci używają swojej fantazji i pobudzają przy tym swoją kreatywność.

Z

Pieczenie to świetna okazja, by nauczyć dziecko wielu prostych czynności w kuchni oraz najlepsza nauka samodzielności.

Ciastoterapia to wspólny czas w kuchni, który procentuje zbudowaniem bliskiej relacji z dzieckiem i kształtowaniem zdrowych nawyków żywieniowych. Udział w warsztatach to inwestycja w rozwój dziecka w kwestii psychicznej, społecznej, manualnej i sensorycznej. 

 

PROGRAM STWORZYŁA

Mgr Magdalena Przybyłka

Mgr Magdalena Przybyłka

Doświadczony dietetyk zdrowia publicznego i espertka polityki żywieniowej, zaangażowana w wiele projektów edukacyjnych. 

Członkini Polskiego Towarzystwa Dietetyki oraz Angielskiego Stowarzyszenia Rejestrowanych Żywieniowców.

Szkoleniowiec z ponad 8 letnim doświadczeniem tworzenia i prowadzenia kursów o tematyce zdrowego żywienia dla różnych grup docelowych oraz trenerka innych szkoleniowców.

Inicjatorka i założycielka unikatwego programu szkoleniowego dla rodzin zastępczych i adopcyjnych zmagających się z zaburzeniami jedzenia u dzieci „Food in Care„ jedynego takiego programu w Anglii.

Łasuch zdrowych wypieków, w których zawsze przemyca warzywa lub rośliny strączkowe.

Swoją pasją dzieli się prowadząc popularnego bloga i funpage „Warzywne Ciasta”.

Szczęśliwa i dumna mama trzyletniej Olivii i kilkumiesięcznego Marcela.

Przepisy dla dzieci to wypieki bez cukru, z pełnoziarnistej mąki, z warzywami lub roślinami strączkowymi. Ciasta, które można jeść bez wyrzutów sumienia i podawać dzieciom. Są smaczne, pożywne i sycące – wzbogacone w witaminy i błonnik. Ponadto są szybkie, łatwe w przygotowaniu i zawsze wychodzą.