Mój ulubiony i najszybszy krem do tortów to krem mascarpone z owocami. Przepis np. na tort trzywarstwowy o średnicy 20 cm.
Składniki:
- 2 x serek mascarpone 250 g
- 3 łyżki roztopionego oleju kokosowego
- 3 łyżki (opcjonalnie) pasty daktylowej
- ulubione owoce (np. jagody czy maliny)
- liście świeżej mięty (opcjonalnie – do dekoracji)
Wykonanie ciasta:
W misce mieszamy wszystkie składniki, w tym połowę owoców. Miksować chwilkę, aby uzyskać gęsta i gładką masę. Na koniec dodać ¼ pozostałych owoców i wymieszać łyżką. Pozostała część owoców (1/4) wykorzystamy na dekoracje toru.
Przekładamy kremem wszystkie warstwy i górę toru. Dekorujemy owocami i liskami świeżej mięty.
Pomocne wskazówki:
- Można użyć jeden serek mascarpone wymieszany z jednym serkiem śmietankowym typu Philadelphia lub ubitą śmietaną
- Serek mascarpone jest sam w sobie słodki i kremowy, wiec wystarczy dodać słodkie owoce i nie potrzeba słodzika. Ciasta są jedna mało słodkie, więc nie zaszkodzi dodać kilka łyżek pasty daktylowej, i wtedy ciasto z kremem fajnie się bilansuje smakowo.
- Dodając pastę daktylową, krem zrobi się lekko brunatny, jeśli zależy Tobie na pięknym białym kolorze lub kolorowym kremie, zamiast pasty dodaj łyżkę miodu lub syropu z agawy.
- Czasami bawię się w kolory i farbuję kremy na różne kolory.
- Dla uzyskania kolory zielonego wystarczy dodać pól łyżeczki zielonej spiruliny. Dla koloru żółtego – pól łyżeczki kurkumy. Dla koloru różowego, łyżkę soku z buraka.