Szybki sernik ze szpinakiem

by admin
szybki sernik ze szpinakiem

Szybki sernik, który jest zdrowy i smaczny?

A dlaczego by nie. Sernik można zrobić z jogurtu czy serków śmietankowych. Taki domowy będzie zawsze dużo zdrowszy niż ten kupny, zawierający spulchniacze i tony cukru. 

Piekąc sernik w domu, to Ty decydujesz, z jakich składników go stworzysz. Od Ciebie zależy ile cukru i w jakiej postaci wystąpi w danym wypieku.  

Składniki:

CIASTO — CZEKOLADOWY SPÓD:

  • 100 g płatków owsianych (1 szklanka)
  • 100 g mielonych migdałów (1 szklanka)
  • 1/2 szklanki pasty daktylowej
  • 3 łyżki gorzkiego kakao
  • 3 łyżki masła orzechowego

Płatki owsiane zblendować na drobno. To samo można zrobić z orzechami, jeśli używamy innych niż mielone (np. jak tu – migdały). Dodać pastę daktylową, masło orzechowe i kakao. Wszystkie składniki dobrze wymieszać. Przełożyć na foremkę do ciasta i wstawić do lodówki na przynajmniej godzinę, aby masa stwardniała ładnie. 

MASA SEROWO-SZPINAKOWA

  • 2 jajka
  • 2 łyżki syropu z agawy
  • 100 g serka creme fraiche lub serka mascarpone
  • 500 g serka śmietankowego (typu Philadelphia) 
  • garść świeżego szpinaku 
  • 2 łyżki mączki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka spiruliny (opcjonalnie) 
  • 100 g gorzkiej czekolady z chilli (opcjonalnie)

Wykonanie:

Zblenduj szpinak wraz z serkami śmietankowymi i całymi jajkami do powstania gładkiej masy.

Dodaj resztę składników (oprócz czekolady). Wymieszaj dokładnie łyżką lub mikserem na wolnych obrotach. 

Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, dodać do połowy masy serowo-szpinakowej delikatnie mieszając. 

Wylej na foremkę masę serowo-szpinakową, a na koniec masę serowo-czekoladową (lub tylko masę serowo-szpinakową jeśli pieczemy wersję bez czekolady). Użyj foremki o takim samym kształcie i wielkości jak foremka użyta do zrobienia spodu do ciasta. Piec w piekarniku 45 minut w 150°C . 

Ciasto po wyjęciu powinno być upieczone, ale nie sztywne.

Po ok. 30 minutach, gdy ostygnie, wstawić ciasto do lodówki na 3-4 godziny, aby zesztywniało. 

Po tym czasie przenieść tę warstwę serową na spód ciasta czekoladowego.  

Leave a Comment