Szybki sernik, który jest zdrowy i smaczny?
A dlaczego by nie. Sernik można zrobić z jogurtu czy serków śmietankowych. Taki domowy będzie zawsze dużo zdrowszy niż ten kupny, zawierający spulchniacze i tony cukru.
Piekąc sernik w domu, to Ty decydujesz, z jakich składników go stworzysz. Od Ciebie zależy ile cukru i w jakiej postaci wystąpi w danym wypieku.
Składniki:
CIASTO — CZEKOLADOWY SPÓD:
- 100 g płatków owsianych (1 szklanka)
- 100 g mielonych migdałów (1 szklanka)
- 1/2 szklanki pasty daktylowej
- 3 łyżki gorzkiego kakao
- 3 łyżki masła orzechowego
Płatki owsiane zblendować na drobno. To samo można zrobić z orzechami, jeśli używamy innych niż mielone (np. jak tu – migdały). Dodać pastę daktylową, masło orzechowe i kakao. Wszystkie składniki dobrze wymieszać. Przełożyć na foremkę do ciasta i wstawić do lodówki na przynajmniej godzinę, aby masa stwardniała ładnie.
MASA SEROWO-SZPINAKOWA
- 2 jajka
- 2 łyżki syropu z agawy
- 100 g serka creme fraiche lub serka mascarpone
- 500 g serka śmietankowego (typu Philadelphia)
- garść świeżego szpinaku
- 2 łyżki mączki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka spiruliny (opcjonalnie)
- 100 g gorzkiej czekolady z chilli (opcjonalnie)
Wykonanie:
Zblenduj szpinak wraz z serkami śmietankowymi i całymi jajkami do powstania gładkiej masy.
Dodaj resztę składników (oprócz czekolady). Wymieszaj dokładnie łyżką lub mikserem na wolnych obrotach.
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, dodać do połowy masy serowo-szpinakowej delikatnie mieszając.
Wylej na foremkę masę serowo-szpinakową, a na koniec masę serowo-czekoladową (lub tylko masę serowo-szpinakową jeśli pieczemy wersję bez czekolady). Użyj foremki o takim samym kształcie i wielkości jak foremka użyta do zrobienia spodu do ciasta. Piec w piekarniku 45 minut w 150°C .
Ciasto po wyjęciu powinno być upieczone, ale nie sztywne.
Po ok. 30 minutach, gdy ostygnie, wstawić ciasto do lodówki na 3-4 godziny, aby zesztywniało.
Po tym czasie przenieść tę warstwę serową na spód ciasta czekoladowego.