Tarta migdałowo-truskawkowa

by admin
tarta migdałowo-owocowa

Ze wszystkich ciast najbardziej lubię tarty z kremem i owocami. Ta tarta, choć nie jest tak zdrowa i lekka jak reszta przepisów na tym blogu – ze względu na masło i mascarpone. Jest jednak lepszą alternatywą niż kupna tarta w sklepie czy tradycyjna domowa. 

Wyróżnia ją to, że jest zrobiona z mąki pełnoziarnistej, mielonych migdałów i nie ma w niej rafinowanego cukru (wersja bez sosu krówkowego :-). I jest naprawdę przepyszna! 

Składniki:

Kruchy spód

  • 140 g mąki pełnoziarnistej
  • 1 łyżka otrębów (opcjonalnie)
  • 2 łyżki ziaren słonecznika
  • 100 g zimnego masła
  • 50 g mielonych migdałów
  • 30g ksylitolu lub 3 łyżki pasty daktylowej 
  • 1 żółtko

Nadzienie

  • 250 g mascarpone
  • 150 ml śmietanki kremowej 30%
  • (lub 2x mascarpone)
  • 1 łyżka miodu
  • 450 g truskawek (lub innych owoców)

Krem ala krówkowy (opcjonalnie)

  • 140 g krówek
  • 6 łyżek mleka
  • 80 g posiekanych i uprażonych na suchej patelni migdałów lub płatków migdałowych

Wykonanie 

Mąkę wymieszać z migdałami, wybranym słodzidłem i posiekać z masłem. Dodać żółtko i szybko zagnieść jednolite ciasto (jeżeli ciasto kruszy się i nie chce się zagnieść, dodać 1-2 łyżki zimnej wody). Opcjonalnie dodać otręby i słonecznik. Uformować kulę, zawinąć w folię i zostawić w lodówce na 30 minut.

Schłodzone ciasto przenieść na wysmarowaną masłem formę do tarty o średnicy 23-24 cm. Wykleić dokładnie spód i boki. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni około 10 minut, aż spód zapiecze się na złoto.

Krówki i mleko przełożyć do rondelka i podgrzewać mieszając, aż cukierki rozpuszczą się w mleku i powstanie gęsty sos. Odstawić do przestygnięcia.

Śmietankę kremową ubić na krem. Serek mascarpone wymieszać z cukrem i dodać bitą śmietanę. Zamiast śmietany można użyć dwa serki mascarpone.

Delikatnie wymieszać, dodając również połowę przestudzonego sosu krówkowego, połowę truskawek pokrojonych w ćwiartki i połowę uprażonych migdałów. Nadzienie przełożyć na upieczony i ostudzony kruchy spód. Ozdobić resztą truskawek, migdałów i pozostałym sosem krówkowym.

Leave a Comment