Ze wszystkich ciast najbardziej lubię tarty z kremem i owocami. Ta tarta, choć nie jest tak zdrowa i lekka jak reszta przepisów na tym blogu – ze względu na masło i mascarpone. Jest jednak lepszą alternatywą niż kupna tarta w sklepie czy tradycyjna domowa.
Wyróżnia ją to, że jest zrobiona z mąki pełnoziarnistej, mielonych migdałów i nie ma w niej rafinowanego cukru (wersja bez sosu krówkowego :-). I jest naprawdę przepyszna!
Składniki:
Kruchy spód
- 140 g mąki pełnoziarnistej
- 1 łyżka otrębów (opcjonalnie)
- 2 łyżki ziaren słonecznika
- 100 g zimnego masła
- 50 g mielonych migdałów
- 30g ksylitolu lub 3 łyżki pasty daktylowej
- 1 żółtko
Nadzienie
- 250 g mascarpone
- 150 ml śmietanki kremowej 30%
- (lub 2x mascarpone)
- 1 łyżka miodu
- 450 g truskawek (lub innych owoców)
Krem ala krówkowy (opcjonalnie)
- 140 g krówek
- 6 łyżek mleka
- 80 g posiekanych i uprażonych na suchej patelni migdałów lub płatków migdałowych
Wykonanie
Mąkę wymieszać z migdałami, wybranym słodzidłem i posiekać z masłem. Dodać żółtko i szybko zagnieść jednolite ciasto (jeżeli ciasto kruszy się i nie chce się zagnieść, dodać 1-2 łyżki zimnej wody). Opcjonalnie dodać otręby i słonecznik. Uformować kulę, zawinąć w folię i zostawić w lodówce na 30 minut.
Schłodzone ciasto przenieść na wysmarowaną masłem formę do tarty o średnicy 23-24 cm. Wykleić dokładnie spód i boki. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni około 10 minut, aż spód zapiecze się na złoto.
Krówki i mleko przełożyć do rondelka i podgrzewać mieszając, aż cukierki rozpuszczą się w mleku i powstanie gęsty sos. Odstawić do przestygnięcia.
Śmietankę kremową ubić na krem. Serek mascarpone wymieszać z cukrem i dodać bitą śmietanę. Zamiast śmietany można użyć dwa serki mascarpone.
Delikatnie wymieszać, dodając również połowę przestudzonego sosu krówkowego, połowę truskawek pokrojonych w ćwiartki i połowę uprażonych migdałów. Nadzienie przełożyć na upieczony i ostudzony kruchy spód. Ozdobić resztą truskawek, migdałów i pozostałym sosem krówkowym.