Lato kojarzy mi się z tartą z owocami. Jednak od paru lat piękę tylko warzywne ciasta i nie potrafię już upiec coś bardziej ‚tradycyjnego’ ;). Ten kto śledzi mnie regularnie lub od dłuższego czasu to wie, że moją przewodnią ideą jest: jak mam coś jeść, to ma to być nie tylko smaczne, ale i pożywne i wartościowe.

Tarta to kruche ciasto, które rządzi się swoimi prawami. Dlatego trudno wzbogacić ją w warzywo. Jednak można łatwo ‚uzdrowić’ tartę tak jak każde inne ciasto.   

Ja zamieniam mąkę białą pszenną na mąkę ciemną czyli razową lub pełnoziarnistą. Natomiast zamiast cukru używam jego zdrowszych zamienników. Do tego dodaję otręby i słonecznik oraz mielone migdały dla zwiększenia zawartości odżywczej ciasta. Jednak otręby i słonecznik są opcjonalne. Zdrowsza tarta wyjdzie także bez nich. Wiem, że część z was lubi jak najbardziej proste i mało składnikowe ciasta.   

Polecam tobie zatem mój ulubiony przepis na kruchą tartę pełnozianistą: 

https://magdaprzybylka.pl/tarta-migdalowo-truskawkowa/  

Tutaj propozycja na tartę w wersji różowej. Do powyższego przepisu wystarczy dodać 2 łyżki soku z buraka, do ciasta przed samym wyrabianiem ciasta rękoma. I to wszysko. Zamiast daktyli warto użyć innego jasnego słodzika jak miód lub np. ksylitol. Wyjdzie tobie wtedy różowa tarta  

Poniżej przepis na tartę w wersji zielonej czyli ze szpinakiem. Zamiast szpianku możesz śmiało dodać np. miętę. A smak będzie jeszcze ciekawszy 🙂  

https://magdaprzybylka.pl/zielona-tarta-w-razowej-maki/