Bardzo lubię tarty z kremem. Ta jest bardzo smaczna i inna, bo zielona i bardzo pożywna dzięki migdałom i pistacjom, z których jest zrobiona. A krem jest pyszny, orzeźwiający i bardzo kremowy. Zrobiony z warzywa i owoców! Jest to świetna bomba witaminowa. Takim ciastem można się rozkoszować bez najmniejszych wyrzutów sumienia.
Składniki na ciasto:
- 200 g mielonych pistacji
- 150 g mielonych migdałów
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 80 ml oleju roślinnego
- 3 łyżki pasty daktylowej
- 4 jajka
- sok i skórka z 2 limonek
- 1 łyżeczka herbaty matcha
Połączyć wszystkie składniki razem i wymieszać, aż się połączą. Następnie wyłożyć ciasto do przygotowanej formy do pieczenia o grubości 20 cm. Jeśli używasz świeże mango, obierz je ze skórki, pokrój w kostkę i wstaw je na godzinę do zamrażalki aby się lekko zamroziło. Lub użyj mrożonego mango.
Piec 60 minut w 180 °C.
Składniki na krem:
- 1 dojrzale awokado
- garść świeżego szpinaku
- 1 średnie mango (mrożone lub świeże)
- 1/2 limonki (wyciśnięty sok z niej)
- 1 łyżka pasty daktylowej
- 2 łyżki jogurtu kokosowego lub śmietankowego lub serka np. Mascarpone
- 1 łyżeczka herbaty matcha
- ¼ szklanki (50g) oleju kokosowego (roztopionego)
Zblenduj wszystkie składniki na krem dobrym blenderem, miksując przez ok. 1-2 minuty, aż będą gładkie i kremowe. Dodanie oleju kokosowego sprawi, że masa stwardnieje w lodówce.
Wskazówki:
Dosyć długo się piecze. Stad ja robię tą tartę wtedy, gdy piekę akurat chleb 🙂 Jest tutaj dużo pistacji, które nie są tanie. Tarta wyjdzie także smaczna, gdy zmieni się proporcje pistacji i migdałów. Czyli 100g pistacji i 250g migdałów. Będzie jednak mniej zielona i mniej wyrazista. Ale nadal smaczna i bardzo pożywna.