Bardzo lubię tarty z kremem. Ta jest bardzo smaczna i inna, bo zielona i bardzo pożywna dzięki migdałom i pistacjom, z których jest zrobiona.  A krem jest pyszny, orzeźwiający i bardzo kremowy. Zrobiony z warzywa i owoców! Jest to świetna bomba witaminowa. Takim ciastem można się rozkoszować bez najmniejszych wyrzutów sumienia.

Składniki na ciasto:

  • 200 g mielonych pistacji
  • 150 g mielonych migdałów
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 80 ml oleju roślinnego
  • 3 łyżki pasty daktylowej
  • 4 jajka
  • sok i skórka z 2 limonek
  • 1 łyżeczka herbaty matcha

Połączyć  wszystkie składniki razem i wymieszać, aż się połączą. Następnie wyłożyć ciasto do przygotowanej formy do pieczenia o grubości 20 cm. Jeśli używasz świeże mango, obierz je ze skórki, pokrój w kostkę i wstaw je na godzinę do zamrażalki aby się lekko zamroziło. Lub użyj mrożonego mango.

Piec 60 minut w 180 °C.

Składniki na krem:

  • 1 dojrzale awokado
  • garść świeżego szpinaku
  • 1 średnie mango (mrożone lub świeże)
  • 1/2 limonki (wyciśnięty sok z niej)
  • 1 łyżka pasty daktylowej
  • 2 łyżki jogurtu kokosowego lub śmietankowego lub serka np. Mascarpone
  • 1 łyżeczka herbaty matcha
  • ¼ szklanki (50g)  oleju kokosowego (roztopiony)

Zblenduj wszystkie składniki na krem dobrym blenderem, miksując przez ok. 1-2 minuty, aż będą gładkie i kremowe. Dodanie oleju kokosowego sprawi, że masa stwardnieje w lodówce.

Wskazówki:

Dosyć długo się piecze. Stad ja robię tą tartę wtedy, gdy piekę akurat chleb 🙂 Jest tutaj dużo pistacji, które nie są tanie. Tarta wyjdzie także smaczna, gdy zmieni się proporcje pistacji i migdałów. Czyli 100g pistacji i 250g migdałów. Będzie jednak mniej zielona i mniej wyrazista. Ale nadal smaczna i bardzo pożywna. 

Jeśli podoba się Tobie przepis i interesują cię szybkie i zdrowe przepisy bez użycia rafinowanego cukru oraz wzbogacone w wartości odżywcze i błonnik – zapraszam do mojego Ebooka „Warzywne Ciasta”.