Bardzo lubię tarty lub ciasta typu ’crumble’ – czyli popularne angielkie ciasta z kruszonką. Uwielbiam je w wersji oczywiście z owocami. Nie wiem jak popularne są te ciasta w Polsce, ale w Angli serwowane są w wiekszości restauracji czy kafejek. Najpopularniejsze to chyba ’apple crumble’ czyli ala jabłecznik, serowany z ciepłym budyniem lub waniliowymi lodami.
Crumble jest idelane na lato, gdy wszelkie smaczne owoce są w sezonie. Ponadto idealnie komponuje się z zimnymi lodami. A ja oczywiście polecam domowe lody. A przepis na przykładowe domowe lody, które szybko i łatwo się robi, znajdziesz tutaj: Lody z awokado.
Składniki:
Baza ciasta
-
500g truskawek
-
sok z połowy lemonki/ cytryny
-
2 łyżki mąki pełnoziarnistej
- 2 łyżki pasty daktylowej lub brązowego cukru
-
1 łyżeczka esencji waniliowej
-
szczypta soli
Nadzienie owsiano-orzechowe
- ½ szklanki płatków owsianych
- ½ szklanki mąki pełnoziarnistej
- ½ szklanka pokrojonych orzechów (dowolnych)
- 1 łyżeczka cynamonu
- 3-4 łyżki pasty daktylowej
- szczypta soli
- ¼ szklanki roztopionego oleju kokosowego
Wykonanie ciasta:
Wymieszaj truskawki z resztą składników na spód i przełóż do formy na ciasto. Następnie wymieszaj wszystkie składniki do nadzienia w osobnej misce i przełóż do formy na ciasto, równomiernie rozprowadzając na masie owocowej.
Piec 30-35 minut w 180°C.
Serwuj z jogurtem greckim lub niskosłodzonym budyniem. Latem idealne połączenie z zimnymi śmietankowymi czy waniliowymi lodami. Najlepiej domowymi. Lub polecam przepis na ekspresowe wegańskie lody truskawkowo-buraczane.
Najnowsze komentarze