Bardzo lubię tarty lub ciasta typu ’crumble’ – czyli popularne angielskie ciasta z kruszonką. Uwielbiam je w wersji oczywiście z owocami. Nie wiem jak popularne są te ciasta w Polsce, ale w Anglii serwowane są w większości restauracji czy kafejek. Najpopularniejsze to chyba ’apple crumble’ czyli ala jabłecznik, serwowany z ciepłym budyniem lub waniliowymi lodami.
Crumble jest idealne na lato, gdy wszelkie smaczne owoce są w sezonie. Ponadto idealnie komponuje się z zimnymi lodami. A ja oczywiście polecam domowe lody. A przepis na przykładowe domowe lody, które szybko i łatwo się robi, znajdziesz tutaj: Lody z awokado.
Składniki:
Baza ciasta
-
500g truskawek
-
sok z połowy limonki/ cytryny
-
2 łyżki mąki pełnoziarnistej
-
2 łyżki pasty daktylowej lub brązowego cukru
-
1 łyżeczka esencji waniliowej
-
szczypta soli
½ szklanki płatków owsianych
½ szklanki mąki pełnoziarnistej
½ szklanka pokrojonych orzechów (dowolnych)
1 łyżeczka cynamonu
3-4 łyżki pasty daktylowej
szczypta soli
¼ szklanki roztopionego oleju kokosowego
Wykonanie ciasta:
Wymieszaj truskawki z resztą składników na spód i przełóż do formy na ciasto. Następnie wymieszaj wszystkie składniki do nadzienia w osobnej misce i przełóż do formy na ciasto, równomiernie rozprowadzając na masie owocowej.
Piec 30-35 minut w 180°C.
Serwuj z jogurtem greckim lub niskosłodzonym budyniem. Latem idealne połączenie z zimnymi śmietankowymi czy waniliowymi lodami. Najlepiej domowymi. Lub polecam przepis na ekspresowe wegańskie lody truskawkowo-buraczane.