Tarta truskawkowo owsiana

by admin

Bardzo lubię tarty lub ciasta typu ’crumble’ – czyli popularne angielskie ciasta z kruszonką. Uwielbiam je w wersji oczywiście z owocami. Nie wiem jak popularne są te ciasta w Polsce, ale w Anglii serwowane są w większości restauracji czy kafejek. Najpopularniejsze to chyba ’apple crumble’ czyli ala jabłecznik, serwowany z ciepłym budyniem lub waniliowymi lodami. 

Crumble jest idealne na lato, gdy wszelkie smaczne owoce są w sezonie. Ponadto idealnie komponuje się z zimnymi lodami. A ja oczywiście polecam domowe lody. A przepis na przykładowe domowe lody, które szybko i łatwo się robi, znajdziesz tutaj: Lody z awokado.

Składniki:

 Baza ciasta

  • 500g truskawek 

  • sok z połowy limonki/ cytryny 

  • 2 łyżki mąki pełnoziarnistej 

  • 2 łyżki pasty daktylowej lub brązowego cukru 

  • 1 łyżeczka esencji waniliowej 

  • szczypta soli 

Nadzienie owsiano-orzechowe
  • ½ szklanki płatków owsianych 

  • ½ szklanki mąki pełnoziarnistej 

  • ½ szklanka pokrojonych orzechów (dowolnych) 

  • 1 łyżeczka cynamonu 

  • 3-4 łyżki pasty daktylowej 

  • szczypta soli 

  • ¼ szklanki roztopionego oleju kokosowego

Wykonanie ciasta:

Wymieszaj truskawki z resztą składników na spód i przełóż do formy na ciasto. Następnie wymieszaj wszystkie składniki do nadzienia w osobnej misce i przełóż do formy na ciasto, równomiernie rozprowadzając na masie owocowej. 

Piec 30-35 minut w 180°C. 

Serwuj z jogurtem greckim lub niskosłodzonym budyniem. Latem idealne połączenie z zimnymi śmietankowymi czy waniliowymi lodami. Najlepiej domowymi. Lub polecam przepis na ekspresowe wegańskie lody truskawkowo-buraczane.

Leave a Comment