Bardzo lubię tarty lub ciasta typu ’crumble’ – czyli popularne angielkie ciasta z kruszonką. Uwielbiam je w wersji oczywiście z owocami. Nie wiem jak popularne są te ciasta w Polsce, ale w Angli serwowane są w wiekszości restauracji czy kafejek. Najpopularniejsze to chyba ’apple crumble’ czyli ala jabłecznik, serowany z ciepłym budyniem lub waniliowymi lodami. 

Crumble jest idelane na lato, gdy wszelkie smaczne owoce są w sezonie. Ponadto idealnie komponuje się z zimnymi lodami. A ja oczywiście polecam domowe lody. A przepis na przykładowe domowe lody, które szybko i łatwo się robi, znajdziesz tutaj: Lody z awokado.

Składniki:

 Baza ciasta

  • 500g truskawek

  • sok z połowy lemonki/ cytryny

  • 2 łyżki mąki pełnoziarnistej 

  • łyżki pasty daktylowej lub brązowego cukru
  • łyżeczka esencji waniliowej

  • szczypta soli

Nadzienie owsiano-orzechowe

  • ½ szklanki płatków owsianych
  • ½ szklanki mąki pełnoziarnistej
  • ½ szklanka pokrojonych orzechów (dowolnych)
  • łyżeczka cynamonu 
  • 3-4 łyżki pasty daktylowej 
  • szczypta soli 
  • ¼ szklanki roztopionego oleju kokosowego

Wykonanie ciasta:

Wymieszaj truskawki z resztą składników na spód i przełóż do formy na ciasto. Następnie wymieszaj wszystkie składniki do nadzienia w osobnej misce i przełóż do formy na ciasto, równomiernie rozprowadzając na masie owocowej. 

Piec 30-35 minut w 180°C. 

Serwuj z jogurtem greckim lub niskosłodzonym budyniem. Latem idealne połączenie z zimnymi śmietankowymi czy waniliowymi lodami. Najlepiej domowymi. Lub polecam przepis na ekspresowe wegańskie lody truskawkowo-buraczane.