Tort wegański dyniowy z kremem dyniowym bez cukru

by admin
wegański tort dyniowy

Mój prezent na urodziny dziecka to zawsze domowy własnoręcznie upieczony tort. Nie kupujemy prezentów dzieciom, gdyż i tak dostaną sporo od rodziny i przyjaciół, a prezenty od serca są zawsze najlepsze. Dla mnie tort, który najczęściej jest zjadany przez dzieci, musi być pyszny, kolorowy ale przede wszystkim bezcukrowy i pożywny. Marcelek ma urodzinki jesienią, mamy sezon na dynię, więc dla niego wyczarowałam tort dyniowy. Zrobiłam także po raz pierwszy krem dyniowy. Efekt bardzo zadowalający.  Nawet siostra pochwaliła, która woli tradycyjne bardzo słodkie ciasta 😉

Przepis na tort:

1. Ciasto dyniowe (wegańskie)

Składniki:

  • 2 szklanki mąki orkiszowej lub pszennej jasnej
  • 1 szklanka mąki orkiszowej lub pszennej pełnoziarnistej
  • 1 szklanka musu dyniowego (upieczona dynia zmiksowana na gładki mus)
  • ¾ szklanki daktyli suszonych
  • 2 szklanki mleka roślinnego
  • 1/2 szklanki oleju roślinnego 
  • skórka i sok z 1 cytryny
  • 2 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia  
  • łyżeczki przyprawy do piernika (opcjonalnie)
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady z pomarańczą (opcjonalnie) 
  • 1/3 szklanki soku z pomarańczy (do nasączenia warstw ciasta) 

Wykonanie ciasta:

Zaczynamy od suszonych daktyli, które zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na 5-10min. Po czym odcedzamy wodę i zalewamy miękkie daktyle mlekiem, olejem i sokiem z cytryny.  Blendujemy na gładko. W osobnej misce mieszamy suche składniki, które następnie łączymy z mokrymi i mieszamy.   

Czekoladę kroimy na małe kawałki, dodajemy do ciasta, które mieszamy i wlewamy do trzech foremek 20-22cm i pieczemy w 180°C przez 45-50min (do suchego patyczka). Przepis jest szybki i łatwy.     

Przed nałożeniem kremu na warstwy ciasta, warto je nasączyć sokiem z pomarańczy. Ja używam do tego pędzelka silikonowego, którym kilkakrotnie smaruję ciasto sokiem (lub mleczkiem kokosowym).

Następnie można nałożyć domowy zdrowy dżem. Polecam przepis na bezcukrowy dżem, który zrobisz w kilkanaście minut.

A na dżem kładziemy poniższy krem lub inny ulubiony.

2. Krem dyniowy   

Postanowiłam, że krem też będzie dyniowy, aby był pożywny i pięknie żółto-pomarańczowy. Wiedziałam, że dyniowa wersja kremu będzie dobrze komponować się z dyniowym ciastem.    

Do wyboru mam dla Ciebie dwie wersje kremu. Krem z mascarpone albo krem wegański z mleczka kokosowego, w zależności czy chcesz, aby tort był w pełni wegański czy nie.  

Ja postawiłam na krem z mascarpone. I taki jest przepis na wersję dyniową kremu: 

Składniki:

  • 2x serek mascarpone po 250g każdy
  • 3 łyżki roztopionego oleju kokosowego
  • 2 łyżki (opcjonalnie) pasty daktylowej
  • 1 łyżka miodu
  • 2-3 łyżki puree z dynii (które zostało po robieniu ciasta dyniowego)
  • starta skórka z cytryny lub pomarańczy
  • 1 łyżka soku z cytryny lub pomarańczy  

Wykonanie:

Sparzyć wrzątkiem cytrynę lub pomarańczę, osuszyć i zetrzeć na tarce na drobnych oczkach skórkę. Następnie zabieramy się za krem.   

W misce mieszamy wszystkie składniki. Miksować chwilkę, aby uzyskać gęsta i gładką masę. Na koniec dodać skórkę z cytryny lub pomarańczy i wymieszać łyżką. Wstawić na 1-2 godziny do lodówki — aby krem nam trochę stężał. Potem przełożyć nim warstwy ciasta i udekorować tort.  

Leave a Comment